Închide

Primark speră la vânzări record de Crăciun, pentru a recupera pierderile de 475 mil. de euro

Avatar
Primark 1

Magazin Primark. Foto: wikipedia.

Timp de citire: 2 minute

Retailerul Primark a înregistrat în anul 2020, pe fondul crizei financiare provocată de pandemia COVID-19, pierderi de 475 de milioane de euro, dar retailerul speră să își revină spre final de an, odată cu sărbătorile de iarnă.

Discounterul irlandez estimează pierderi totale de 475 de milioane de euro pentru compania mamă, Associated British Foods, generate mai ales după al doilea val de închideri din această toamnă. Anterior, grupul de modă estimase pierderile la 415 milioane de euro, potrivit retail.ro.

Totuși,Primark încă așteaptă ca anul financiar 2020-2021 să se încheie atât cu creșterea profitului, cât și cu a veniturilor. Pentru ultimul trimestru al anului trecut, care s-a încheiat la 12 septembrie, Primark a bifat un profit de 400 de milioane de euro, în pofida blocării inițiale și a faptului că Primark nu își comercializează produsele online.

Vânzările sunt deja „fenomenale” pe piețele centrale din Irlanda, Anglia, Franța și Belgia, unde magazinele și-au deschis ușile din nou săptămâna trecută. Pentru două zile la rând, magazinele de pe piața internă din Irlanda au avut recorduri de la redeschidere. Este foarte clar că tranzacțiile noastre de dinainte de închideri și din primele zile de după blocare sunt mult mai mari decât ne așteptam anterior”, a declarat John Bason, șeful finanțelor la AB Foods.

Multinaționala Associated British Foods activează în divizia de retail cu Primark, care are aproape 400 de unități deschise în mai multe țări, cele mai multe fiind în Germania, Irlanda, Spania și Marea Britanie. Într-un raport din această vară, retailerul de fashion estimase o scădere a profitului de 70%, după ce vânzările au fost mai mici cu 75% în perioada 1 martie – 20 iunie.

Primark nu este prezent pe în România, unde pe piața de discount se impun Pepco, un lanț european de retail (a atins de curând pragul de 300 de unități în țară) și KiK, retailer german de tip discount (a ajuns la 54 de locații în țară). În ciuda provocărilor din acest an, ambele rețele au planuri de expansiune națională și să investească în strategiile de dezvoltare.

scroll to top