Primele semne de discordie în cadrul coaliției tripartite de guvernare din Germania apar după ce cancelarul Olaf Scholz i-a contrazis aspru pe colegii săi din Partidul Verde pe două teme politice de importanță majoră: relațiile cu Rusia și taxonomia verde a UE, scrie Euractiv.com, citând presa germană.
Potrivit cotidianului german Bild, cancelarul Scholz vrea să facă din Rusia ”o temă executivă” (Chefsache) – adică să o ridice la competențele celei mai înalte poziții din Cabinet, cea a cancelarului – ceea ce ar însemna că ministrul de Externe Annalena Baerbock, care provine din rândul Verzilor, va juca un rol minor în această chestiune.
Posibila decizie a lui Scholz vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la un potențial atac rusesc asupra Ucrainei, o temă asupra căreia cancelarul social-democrat și partenerii de coaliție din Partidul Verde au opinii din ce în ce mai divergente.
Verzii au fost dintotdeauna susținători vocali ai unei poziții mai dure față de Rusia. În decembrie, Annalena Baerbock promisese ”consecințe diplomatice și economice severe” din partea Germaniei, în eventualitatea că Rusia ar interveni militar în Ucraina.
Colegul ei de partid, ministrul economiei Robert Habeck, a menționat public printre posibilele consecințe economice blocarea operaționalizării gazoductului Nord Stream 2, care leagă Germania și Rusia.
La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a spus despre Nord Stream 2 că este ”o afacere care ține de sectorul privat” și care nu ar trebui politizată.
Dacă tema Rusiei va deveni Chefsache, controlul asupra deciziilor privitoare la Rusia va fi preluat de cancelar însuși, părând să facă eforturi pentru a reduce la tăcere poziția mai dură a Verzilor la adresa Moscovei.
De la preluarea funcției, Olaf Scholz a făcut mai multe comentarii sugerând că dorește să ia în propriile mâini cât mai multe dintre probleme majore de politică externă, evitând astfel implicarea Verzilor, pe care ar considera-o excesivă și neavenită.
Întrebat în decembrie dacă ministrul de Externe Baerbock este cea care controlează politica externă a Germaniei, Scholz a răspuns că acțiunile guvernului ”încep de la cancelar”.
Potrivit cotidianul Bild, Scholz căută un ”nou început” pentru politica Germaniei cu privire la Rusia și ar putea avea în plan o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin chiar deja în luna ianuarie.
În plus, consilierul pentru politică externă al lui Scholz, Jens Plötner, urmează să se întâlnească cu omologii săi ruși și francezi în cursul acestei săptămâni, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.
Toate aceste acțiuni și declarații sugerează tocmai izolarea Annalenei Baerbock, în ciuda poziției oficiale a acesteia, de șefă a diplomației de la Berlin.
Chestiunea ”taxonomiei verzi”
Rusia nu este singura temă în care Scholz pare să intenționeze scăderea influenței Verzilor în procesele de luare a deciziilor.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni reporterilor că, deși cabinetul condus de Scholz se opune planului de includere a energiei nucleare în taxonomia verde a UE, Germania nu se va alătura Austriei în intenția de a da în judecată Comisia Europeană pentru proiectul privind taxonomia verde, anunțat la finalul săptămânii trecute.
”Comisia Europeană pare să fie pe un teren solid din punct de vedere juridic”, a spus Hebestreit.
El a adăugat că o eventuală acțiune în justiție ar fi posibilă doar dacă Bruxelles-ul și-ar fi depășit mandatul de a propune acest proiect de regulament, în timp ce conținutul efectiv al acestuia nu ar putea face obiectul unui proces.
De cealaltă parte, reacțiile la regulamentul propus de Comisie în rândurile Verzilor au fost mult mai dure.
De pildă, ministrul mediului, Steffi Lemke, a declarat pentru ziarul regional Rheinische Post că energia nucleară este ”departe de a fi sustenabilă, fiind o tehnologie cu risc ridicat”.
Ea a adăugat că tematica taxonomiei riscă să ”blocheze investițiile sustenabile în favoarea energiei nucleare periculoase”. Mai departe, ea a mai cerut o ”reacție rapidă” de respingere a propunerii Comisiei.