Închide

Principalii clienți ai pieței de birouri au devenit companiile medicale și din industria farma

Avatar
Architecture black and white building business

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Companiile medicale şi farmaceutice au închiriat cea mai mare suprafaţă de birouri pentru clinici medicale, spitale sau sedii centrale, în primele nouă luni din 2021, aproximativ 23% din totalul pieţei, depăşind ca pondere firmele din domeniul IT&C, care au cumulat 22%, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară ESOP Consulting.

Conform studiului citat, în perioada analizată, s-a înregistrat şi o creştere a cererii totale venite din rândul companiilor medicale, acestea tranzacţionând în acest an, în total, o suprafaţă de 31.540 mp spaţii de birouri în Bucureşti, în condiţiile în care au închiriat 10.280 mp, pe întregul an 2020.

Printre companiile din domeniul medical şi farmaceutic care au închiriat spaţii noi în acest an se află: Centrul medical Victoria, Centrul de excelenţă Ares, Clinica Trident, Spitalul Provita, Spitalul Medicover, companiile PMEC Medical Equipment Center, Alcon şi Astellas.

“La sfârşitul anului 2019, înainte de intrarea în perioada de pandemie, 50% din totalul spaţiilor de birouri închiriate în Bucureşti erau pentru angajaţii companiilor de IT&C, acest domeniu ocupând primul loc detaşat în ponderea chiriaşilor. În primele trei trimestre din acest an, domeniul IT&C a fost depăşit pentru prima dată de către domeniul medical, cererea pentru astfel de spaţii crescând substanţial. Criza sanitară generată de pandemia de COVID 19 a creat nevoia de mai multe servicii şi produse medicale şi credem ca acest lucru se vede în creşterea ponderii cererii venită de la companiile medicale. În acelaşi timp, necesitatea de a lucra de acasă datorită riscului sanitar a determinat multe companii din domeniul IT să adopte munca hibridă, astfel încât planurile de relocare sau extindere a spaţiilor de birouri au fost amânate. Credem însă că vor urma relocări în rândul companiilor de IT în 2022-2023, când pandemia va scădea semnificativ în intensitate, pentru a oferi angajaţilor spaţii de birouri adaptate pentru munca hibridă şi în clădiri care au implementat măsuri de reducere a riscurilor generate de COVID 19”, explică Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting / CORFAC International.

Datele centralizate arată, totodată, că, înainte de pandemie, în ultimii trei ani, între 2017 şi 2019, cererea venită din partea companiilor IT&C, BPO şi SSC a dominat piaţa închirierii spaţiilor de birouri. Ulterior, în 2020, cererea de birouri pentru angajaţi din cele trei domenii de activitate s-a diminuat, iar în acest an există premisa să se menţină la un nivel similar anului anterior.

Potrivit sursei citate, anul trecut, segmentul de IT&C, BPO şi SSC s-a mai restrâns ca volum, dar şi ca pondere în totalul tranzacţiilor coborând de la jumătate, la o treime din totalul tranzacţiilor. În ascensiune, au fost firmele din domeniile Servicii profesionale, cu 16% din suprafaţa închiriată şi Financiar (14%) şi Medical şi farmaceutic (10%).

Pentru prima parte a anului în curs, cererea provenită din partea companiilor IT&C a fost apropiată cu cea a firmelor din domeniul medical, iar a doua parte din 2021 a fost depăşită cu un procent. În acest sens, companiile medicale din farmaceutice au contractat 23% din totalul suprafeţei de birouri destinată închirierii, faţă de IT&C – cu o pondere de 22%.

scroll to top