Închide

Probleme pentru firmele din China care încearcă să exporte produse în Rusia

Avatar
money, china, rmb

Fotografie de moerschy pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Un producător de electrocasnice din sudul Chinei întâmpină dificultăți în a-și expedia produsele în Rusia, nu din cauza unor probleme cu gadgeturile, ci pentru că marile bănci chineze limitează plățile pentru astfel de tranzacții din cauza îngrijorării legate de sancțiunile americane, potrivit Reuters.

Pentru a deconta plățile pentru produsele sale electrice, compania cu sediul în Guangdong ia în considerare posibilitatea de a folosi brokeri de valută activi de-a lungul graniței Chinei cu Rusia, a declarat fondatorul companiei, Wang, care a cerut să fie identificat doar prin numele de familie.

Statele Unite au impus o serie de sancțiuni Rusiei și entităților rusești de când țara a invadat Ucraina în 2022.

Acum, amenințarea de a le extinde la băncile din China – o țară pe care Washingtonul o acuză că „alimentează” efortul de război al Moscovei – răcește finanțele care lubrifiază chiar și comerțul non-militar din China către Rusia.

Acest lucru reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru micii exportatori chinezi, au declarat șapte surse comerciale și bancare familiare cu situația.

Pe măsură ce marile bănci din China se retrag de la finanțarea tranzacțiilor legate de Rusia, unele companii chineze se îndreaptă către băncile mici de la graniță și către canalele de finanțare subterane, cum ar fi brokerii de bani – chiar și către criptomonedele interzise – au declarat sursele pentru Reuters.

Altele s-au retras în totalitate de pe piața rusă, au spus sursele.

„Pur și simplu nu poți face afaceri în mod corespunzător folosind canalele oficiale”, a spus Wang, deoarece marile bănci au acum nevoie de luni, în loc de zile, pentru a compensa plățile din Rusia, ceea ce îl obligă să apeleze la canale de plată neortodoxe sau să își restrângă afacerile.

Un manager de la o mare bancă de stat pe care o folosea anterior i-a spus lui Wang că creditorul era îngrijorat de posibilele sancțiuni americane în ceea ce privește tranzacțiile cu Rusia, a spus Wang.

Un bancher de la una dintre cele patru mari bănci de stat din China a declarat că a înăsprit controlul asupra afacerilor legate de Rusia pentru a evita riscul de sancțiuni.

„Motivul principal este evitarea problemelor inutile”, a declarat bancherul, care a cerut să nu fie numit.

Începând de luna trecută, băncile chineze și-au intensificat controlul asupra tranzacțiilor legate de Rusia sau au întrerupt complet afacerile pentru a evita să fie vizate de sancțiunile americane, au declarat sursele.

„Tranzacțiile dintre China și Rusia vor trece din ce în ce mai mult prin canale subterane”, a declarat șeful unui organism comercial dintr-o provincie din sud-estul țării care reprezintă întreprinderile chineze cu interese rusești. „Dar aceste metode comportă riscuri semnificative”.

Efectuarea de plăți în criptomonede, interzise în China din 2021, ar putea fi singura opțiune, a declarat un bancher rus cu sediul la Moscova, deoarece „este imposibil să treci prin KYC (know-your-customer) la băncile chineze, mari sau mici”.

Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului, citând sensibilitatea subiectului. Reuters nu a putut determina amploarea tranzacțiilor care au trecut de la marile bănci la rute mai obscure.

Ministerul de Externe al Chinei nu are cunoștință de practicile descrise de oamenii de afaceri pentru a aranja plăți sau de problemele legate de decontarea plăților prin intermediul marilor bănci chineze, a declarat un purtător de cuvânt, trimițând întrebările la „autoritățile relevante”.

Banca Populară a Chinei și Administrația Națională de Reglementare Financiară, autoritatea de reglementare a sectorului bancar al țării, nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii.

Secretarul de stat american Antony Blinken, după ce s-a întâlnit vineri, la Beijing, timp de cinci ore și jumătate, cu înaltul diplomat chinez Wang Yi, a declarat că și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” că Beijingul „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, vizita sa, care a inclus o întâlnire cu președintele Xi Jinping, a fost cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care au temperat acrivia publică ce a dus relațiile dintre cele mai mari economii ale lumii la minime istorice anul trecut.

În timp ce oficialii au avertizat că Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri împotriva instituțiilor financiare chineze care facilitează comerțul cu bunuri cu dublă aplicație, civilă și militară, iar SUA au discutat preliminar despre sancțiuni împotriva unor bănci chineze, un oficial american a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Washingtonul nu are încă un plan de implementare a unor astfel de măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat: „China nu acceptă nicio sancțiune ilegală, unilaterală. Cooperarea comercială normală dintre China și Rusia nu este supusă întreruperii de către nicio terță parte”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, întrebat despre constatările Reuters potrivit cărora băncile chineze au limitat plățile din Rusia și despre impactul asupra unor companii chineze, a declarat: „Alimentarea bazei industriale de apărare a Rusiei nu numai că amenință securitatea Ucrainei, dar amenință și securitatea europeană. Beijingul nu poate obține relații mai bune cu Europa în timp ce susține cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece”, a spus purtătorul de cuvânt.

Blinken le-a spus clar oficialilor chinezi „că asigurarea securității transatlantice este un interes central al SUA”, a mai spus purtătorul de cuvânt. „Dacă China nu abordează această problemă, Statele Unite o vor face”.

Aproape toate marile bănci chineze au suspendat decontările din Rusia de la începutul lunii martie, a declarat un director de la o companie de electronice cotată la bursă din Guangdong.

scroll to top