Închide

UE face un pas spre digitalizarea infrastructurii de transport rutier

Avatar
traffic, highway, lights

Fotografie de jonbonsilver pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Țările UE și legislatorii din Parlamentul European au ajuns joi (8 iunie) la un acord privind normele UE care reglementează datele digitale din trafic, un pas esențial pentru îmbunătățirea fluxurilor de trafic, reducerea accidentelor și introducerea unei experiențe de conducere mai conectate, potrivit factorilor de decizie, citați de Euractiv.

În conformitate cu acordul provizoriu – care trebuie să fie ratificat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a deveni lege – statele membre vor fi obligate să utilizeze sisteme de transport inteligente (STI) de-a lungul drumurilor principale, permițând vehiculelor și infrastructurii să comunice mai bine.

Se va instala un hardware de-a lungul drumurilor principale pentru a facilita STI, care utilizează electronice, senzori și sateliți pentru a capta date.

Noile norme impun ca informațiile privind limitele de viteză, lucrările rutiere și accesul la nodurile de transport să fie partajate în format digital.

Datele generate pot face ca drumurile să devină mai eficiente prin alertarea șoferilor în cazul blocajelor, prin reglarea semafoarelor și prin contactarea instantanee a serviciilor de urgență în cazul producerii unui accident.

Pe lângă actualizarea indicatoarelor rutiere digitale, informațiile colectate vor fi utilizate pentru a îmbunătăți aplicațiile de navigație, pentru a facilita rezervarea de călătorii care combină diferite moduri de transport și pentru a ajuta mașinile conectate să comunice între ele.

În plus, legea va stimula pregătirea blocului pentru o mai mare automatizare a vehiculelor, printr-o mai bună conectare a vehiculelor asistate de inteligență artificială cu mediul lor înconjurător.

Raportorul dosarului, deputatul socialist Rovana Plumb, a declarat că acordul va face drumurile mai sigure și va îmbunătăți performanța rețelelor de transport, asigurând în același timp “că autoritățile de la toate nivelurile încep să se pregătească pentru noul mediu digital”.

Raportorul alternativ al grupului centrist Renew, Izaskun Bilbao, a declarat că datele de mobilitate generate vor fi folosite pentru “a ne îmbunătăți viața”.

“Datele care rezultă din digitalizarea mobilității permit noi servicii și promovează cele mai bune combinații de transport cu eficiență maximă”, a spus ea.

Jens Gieseke, din grupul PPE de centru-dreapta, cea mai mare fracțiune din Parlamentul European, a salutat acordul pentru că ajută la “reducerea congestiei traficului și scurtarea timpului de călătorie, îmbunătățind în același timp siguranța pe drumurile noastre”.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, într-o declarație făcută în urma acordului, că sistemele de transport inteligente sunt “vitale” pentru rezolvarea problemelor legate de emisii și de aglomerație din Europa.

Acordul “va face ca deplasările în UE să fie mai eficiente și mai sigure pentru șoferi, pasageri și întreprinderi”, a adăugat ea.

Andreas Carlson, ministrul suedez al infrastructurii, care reprezintă statele membre în cadrul negocierilor, a salutat acordul ca fiind un mijloc de “a impulsiona evoluția Uniunii noastre către o mobilitate mai inteligentă, mai sigură, mai eficientă și mai durabilă”. Suedia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

În pofida laudelor din partea legislatorilor apropiați negocierilor, domeniul de aplicare al acordului a fost criticat de industria și de militanții pentru siguranță.

Atât Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), cât și ACEA, o asociație comercială care reprezintă constructorii de automobile din UE, au făcut presiuni asupra factorilor de decizie politică pentru a include toate drumurile într-o bază de date planificată la nivelul UE care ar urma să includă modificări ale limitelor de viteză.

Aceștia au susținut că este necesară o hartă digitală a limitelor de viteză pentru a se asigura că funcțiile de conducere asistată pot rămâne în conformitate cu modificările normelor de viteză.

“Limitele de viteză pe autostrăzi tind să nu varieze prea mult, în timp ce limitele de viteză pe drumurile naționale se modifică adesea pe măsură ce drumurile trec prin centrele orașelor și zonele rurale”, au declarat cele două organizații într-un comunicat. “Cele mai multe drumuri urbane și rurale, unde se produce marea majoritate a coliziunilor, nu vor fi acoperite”.

În ciuda apelului organizațiilor, acordul final reduce numărul de drumuri acoperite la coridoarele cheie, într-o concesie făcută statelor membre.

Graziella Jost, specialist în siguranța vehiculelor la ETSC, a declarat că acest lucru contrazice unul dintre obiectivele cheie ale STI, care este de a sprijini introducerea în siguranță a vehiculelor automatizate în viitor.

“Aceste vehicule se deplasează pe toate tipurile de drumuri, pe întreg teritoriul UE, astfel încât limitarea domeniului de aplicare a informațiilor esențiale, cum ar fi limitele de viteză, doar la drumurile principale este de neînțeles”, a declarat aceasta.

scroll to top