Închide

Producătorii de mașini de lux Porsche și Ferrari, în centrul dezbaterii despre motoare în UE

Avatar
ferrari, f12, berlinetta

Fotografie de Toby_Parsons pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Două dintre cele mai venerabile nume europene din industria auto, Porsche și Ferrari, apar în dezbaterea din UE privind un plan de eliminare a motorului cu combustie și schimbă discuția, potrivit Bloomberg.

Constructorii de mașini sport de lux încearcă să obțină o derogare pentru electrocombustibilii sintetici, sau e-combustibili, de la interdicția planificată de UE pentru anul 2035 privind noile vehicule cu motor cu combustie internă. Deși aparțin unui segment restrâns al industriei auto, statutul de ”icoane naționale” al Porsche și Ferrari a fost suficient pentru a determina guvernele lor să conteste planul UE săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte de un vot programat.

Măsura a zguduit Bruxelles-ul și a redeschis întrebările legate de combustibilii electronici presupus a fi neutri din punct de vedere climatic, care s-au dovedit a fi prea costisitori pentru flotele mari de vehicule. Dar a dezvăluit, de asemenea, întrebări mai profunde cu privire la forțele economice și sociale care se află în joc în tranziția Europei către tehnologia ecologică.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni duminică cu cancelarul Olaf Scholz, în marja unei reuniuni a cabinetului german, în cadrul căreia se va discuta, probabil, problema combustibililor electronici.

Automobilele se află în centrul cultural al Germaniei, care rămâne singura națiune europeană care nu are limite de viteză pe porțiuni din faimoasa sa autostradă – un ghimpe permanent pentru ecologiști. Iar opoziția față de propunerea de lege a UE ilustrează reticența națiunii de a-și lua adio de la unele dintre simbolurile sale prin excelență, cum ar fi Porsche 911.

Dar eforturile de a încetini legislația UE într-un stadiu atât de avansat au stârnit critici în cadrul industriei auto. Având în vedere că producătorii investesc miliarde de dolari pentru a introduce pe piață mașini electrice, mulți dintre ei nu doresc să fie distrasă atenția de la o potențială alternativă costisitoare.

“Aș spune că acum este aproape patetic”, a declarat într-un interviu Thomas Ingenlath, directorul executiv al producătorului de mașini electrice de lux Polestar. “Industria și politicienii ar trebui să dea în sfârșit acel semnal foarte clar despre care este drumul care ne așteaptă.”

Tehnologia E-Fuel

În timp ce majoritatea constructorilor auto investesc zeci de miliarde în trecerea la EV, Porsche a investit și ea într-o fabrică de e-combustibil în Chile, în parte pentru că producătorul nu intenționează să facă mașina sa sport 911 cu priză. Exploatarea vehiculelor cu motoare cu combustie într-un mod neutru din punct de vedere climatic ar putea contribui, de asemenea, la accelerarea decarbonizării sectorului transporturilor, potrivit unui purtător de cuvânt al Porsche. Stocul existent de vehicule ar trebui inclus în eforturile de reducere mai rapidă a emisiilor de CO2, a adăugat acesta. Ferrari a declarat că urmărește combustibili alternativi pentru a continua să producă mașini cu motoare cu combustie care să îi păstreze moștenirea.

Susținătorii combustibililor electronici spun că aceștia sunt, în esență, electricitate regenerabilă care a fost transformată într-un combustibil lichid. Pentru a-l produce, oamenii de știință combină dioxidul de carbon capturat cu hidrogenul care a fost desprins din apă într-un proces alimentat de energie regenerabilă, creând un combustibil sintetic de hidrocarburi. Atunci când sunt arse într-un motor cu combustie, combustibilii electronici creează dioxid de carbon. Dar, deoarece a fost fabricat din CO2 capturat anterior, ei susțin că este neutru din punct de vedere climatic.

Tehnologia atrage un interes deosebit în Germania, unde procesul Fischer-Tropsch, care stă la baza combustibililor electronici, a fost inventat în 1925. Metoda a permis armatei germane, care era lipsită de petrol, să creeze combustibili lichizi de substituție din cărbune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru viitoarele mașini sport germane și italiene, densitatea superioară de putere a acestor combustibili, în comparație cu bateriile litiu-ion din vehiculele electrice, ar însemna că producătorii de automobile pot continua să producă mașini sport ușoare și agile în viraje, cu motoare care răcnesc și țevi de eșapament care scârțâie.

Formula 1, cea mai importantă competiție de curse auto din lume, va trece la carburanți sintetici începând cu sezonul 2026. În timp ce această mișcare nu va face nicio diferență în ceea ce privește emisiile globale ale sportului – 99% dintre acestea provin din surse care nu sunt legate de mașinile de curse, cum ar fi călătoriile cu avionul la cursele din întreaga lume – va ajuta la demonstrarea faptului că combustibilii sintetici pot alimenta motoare auto de înaltă performanță.

Dacă nu vor fi salvate de combustibilii electronici, bay clopotele pentru motoarele cu combustie. În timp ce companii precum Mercedes-Benz AG și BMW AG au echipe care lucrează la o nouă generație de motoare cu combustie pentru a se conforma reglementărilor privind emisiile Euro-7, care vor intra în vigoare în 2025, nu există planuri sau finanțare pentru o generație ulterioară.

“Tendința de electrificare a industriei auto este, în acest moment, un fel de tren scăpat de sub control”, a declarat într-un interviu Roberto Vavassori, un executiv al producătorului italian de frâne Brembo SpA. “Ar putea fi chiar mai rău să se oprească sau să se întârzie din cauza volumului uriaș de investiții ale constructorilor auto”.

Vavassori a adăugat, totuși, că “principala întrebare este cum și unde vom găsi toată energia curată de care are nevoie procesul de tranziție electrică, deoarece ne-am putea da seama că Europa nu va fi pregătită pentru asta, în ceea ce privește infrastructura, în 2035”.

Unii din industrie sunt îngrijorați că o excepție pentru combustibilul electric – chiar dacă este limitată la unele mașini sport – ar putea atenua impactul asupra industriei auto al unei interdicții clare a motoarelor cu combustie în 2035. În sectorul energetic, termenele-limită stricte pentru trecerea de la combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, au precipitat reduceri și mai rapide, pe măsură ce companiile reduc investițiile într-un sector pe cale de dispariție, iar lucrătorii migrează către industrii cu perspective de viitor mai bune.

Există puține excepții de la noile norme ale UE, dar statele membre și Parlamentul au convenit anterior ca producătorii de nișă – inclusiv Automobili Lamborghini SpA – care produc un număr mic de vehicule să beneficieze de o amânare de un an în ceea ce privește obiectivele privind emisiile.

Proiect pilot

În Germania, e-carburanții fac parte dintr-un efort mai amplu de a dezvolta combustibili lichizi și solizi care stochează energie regenerabilă, dar care nu sunt baterii statice. Printre proiectele Power-to-X se numără un proiect pilot la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe și un proiect planificat de Dow Chemicals în Stade.

Porsche și Ferrari îi urmează exemplul.

Ferrari a declarat că programul său de inovare se va concentra nu numai pe tranziția electrică, ci și pe e-combustibili, lubrifianți și lichide de răcire, “ceea ce ne-ar permite să reducem emisiile, continuând să folosim în același timp motoarele cu combustie internă care ne păstrează moștenirea”.

Sentimentul lui Ferrari are ecou în politica germană, unde liderii partidului pro-business FDP au fost motorul din spatele opoziției față de interzicerea motoarelor cu combustie. Liderul său, Christian Lindner, este un fan al Porsche 911, care a fost criticat pentru că a trimis în mod regulat mesaje text directorului executiv al Porsche AG, Oliver Blume, în timpul negocierilor de coaliție.

FDP, partenerul minor în alianța de trei partide a lui Scholz, a încercat în ultimele luni să își ridice profilul în guvern, după o serie de performanțe slabe în alegerile regionale și pe fondul scăderii sprijinului în sondajele de opinie.

Lindner și ministrul FDP al transporturilor, Volker Wissing – care a transmis săptămâna aceasta amenințarea Germaniei de a bloca legislația UE – profită de opiniile puternice din țară. Aproximativ trei sferturi dintre germani doresc ca următoarea lor mașină să aibă un motor cu combustie, potrivit unui sondaj realizat în noiembrie 2022 de Nordlight Research.

Wissing, vorbind vineri, a pus din nou pe umerii UE sarcina de a găsi o excepție pentru e-combustibili.

“Este contradictoriu atunci când Comisia UE solicită, pe de o parte, obiective ridicate de protecție a climei, dar, pe de altă parte, îngreunează atingerea acestor obiective prin reglementări prea ambițioase”, a spus el.

scroll to top