Producătorii de mașini din Germania, în pragul depresiei, pe fondul scăderii vânzărilor din China

,
Autor:    -  
automobile, road, direction
Fotografie de wal_172619 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Pentru producătorii de automobile din Germania, perspectivele par să fie din ce în ce mai sumbre, în condițiile unui an prost în ce privește vânzările și profiturile, pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice și a performanțelor slabe de pe piața chineză ale marilor companii, precum Volkswagen și Mercedes-Benz, transmite Bloomberg.

Indicatorul care măsoară așteptările subiective ale mediului de afaceri din industria producătoare de autovehicule din Germania s-a deteriorat la minus 18,3 puncte în iulie, de la minus 9,5 puncte în luna anterioară, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo din München, publicat luni dimineața.

Mai mulți producători germani au raportat rezultate financiare slabe în ultimele săptămâni, așa încât veștile nu au venit ca o surpriză majoră.

Industria auto germană se confruntă cu scăderea cererii de vehicule electrice, după ce în anii anteriori a cheltuit miliarde bune de euro pentru a-și dezvolta mașinile propulsate de baterii. De asemenea, germanii se află sub presiunea pieței chineze, unde vânzările au încetinit din cauza unor motive care nu au neapărat legătură cu industria auto, ci mai degrabă cu criza pieței imobiliare.

Mercedes și-a redus estimările privind profitul pentru acest an, iar Volkswagen a anunțat că se va angaja într-un program de reduceri ale costurilor, pentru a contracara tendințele descrescătoare ale vânzărilor și profitului.

”Industria auto se adâncește și mai mult în criză. De altfel, nu ne așteptăm la o îmbunătățire semnificativă nici în următoarele câteva luni”, a explica Anita Wölfl de la Institutul Ifo, într-un comunicat de presă.

Utilizarea capacității industriale a Germaniei a scăzut la aproximativ 78%, cu 9 puncte procentuale sub media pe termen lung, mai precizează Institutul Ifo, în condițiile în care producătorii de automobile își reduc producția în cazul fabricilor cu costuri ridicate. De asemenea, peste 43% dintre respondenții la sondajul Ifo s-au plâns de lipsa comenzilor, în creștere față de 29% în luna aprilie.

Potrivit unui indicator elaborat de Comisia Europeană, sentimentul economic în cea mai mare economie a Europei a ajuns în apropierea momentului de criză din februarie 2022, asociat cu invadarea Ucrainei de către Rusia.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!