Producătorii de medicamente denunță o campanie de discreditare a unor medicamente uzuale
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) condamnă cu fermitate încercările amatoriste de a discredita medicamentele paracetamol, ibuprofen şi hidroxiclorochină. Aceste medicamente, produse şi în România, şi-au arătat eficienţa de zeci de ani de zile iar acum sunt speranţe reale pentru tratamentul COVID-19, arată PRIMER într-un comunicat de presă.
PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 companii producătoare de medicamente din țară, atrage atenţia că este în plină desfăşurare o campanie de discreditare a celor trei medicamente care şi-au dovedit eficienţa în indicaţiile pentru care sunt folosite, unele dintre ele de peste 30 de ani de zile.
”Paracetamolul, ibuprofenul şi hidroxiclorochina, pe lângă indicaţiile uzuale din prospect, încep să îşi dovedească eficienţa şi în tratamentul COVID-19”, a declarat Dragoş Damian, Director Executiv al PRIMER. Astfel, paracetamolul şi ibuprofenul sunt antitermice şi antialgice eficiente în tratamentul simptomelor produse de SARS-CoV 2, iar hidroxiclorochina, care este studiată în mai multe studii clinice, inhibă la anumite nivele virusul care provoacă boala.
Ceea ce este la fel de important este faptul că toate cele trei medicamente sunt extrem de ieftine: paracetamolul costă aproximativ 25 de bani pe tabletă, iar ibuprofenul şi hidroxiclorochina circa 50 de bani.
”Deci, pe lângă faptul că şi-au dovedit eficienţa terapeutică, aceste medicamente reprezintă soluţii de reducere a preţului tratamentului, un aspect deosebit de important având în vedere costurile enorme pentru ţinerea sub control a pandemiei la nivel global”, a continuat oficialul PRIMER.
În urmă cu 2 luni un așa-numit ”studiu”, citat pe larg în presă, arăta că ibuprofenul este periculos în contextul pandemiei SARS-CoV 2, pentru ca mai recent informaţiile analizate să contrazică ipotezele de plecare. De curând, un alt ”studiu” a făcut ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să scoată hidroxiclorochina din protocolul de tratament al Covid-19, pentru ca la numai câteva zile să se demonstreze că datele iniţiale nu sunt concludente.
Această discreditare a medicamentelor populare, sigure, eficiente şi mai ales, ieftine, este o poveste mai veche. Pe parcursul timpului au apărut numeroase ”studii” şi ”analize” care dădeau drept periculoase medicamente precum acidul acetilsalicilic (aspirina), nimesulidul, paracetamolul şi altele, pentru ca mai apoi să se demonstreze că datele analizate nu pot conduce la astfel de concluzii.
Paracetamolul şi ibuprofenul sunt medicamente care nu necesită prescripţie medicală, sigure şi eficiente dacă sunt utilizate conform indicaţiilor din prospect, iar hidroxiclorochina trebuie administrată doar la indicaţia medicului.
”Rugăm pacienţii şi populaţia în general să nu dea crezării încercările de denigrare ale celor trei medicamente, încercări care fac parte dintr-un curent mai larg de a înlocui medicamentele ieftine cu versiuni mai scumpe care nu au neapărat valoare adăugată. În cazul în care apar efecte secundare sau reacţii adverse recomandăm, bineînţeles, consultarea medicului său a farmacistului” a mai adăugat reprezentantul PRIMER.