Închide

Producătorul de lactate Friesland Campina, prezent și în România, dă afară 1000 de oameni

Avatar
Friesland Campina Birouri

Birourile Friesland Campina din Ho Chi Min, Vietnam. Foto: officesnapshots.com

Timp de citire: 2 minute

FrieslandCampina reduce aproape o mie de locuri de muncă din cauza coronacrizei, anunță Retail Detail. Angajații din Olanda, Belgia și Germania vor fi primii afectați.

Producătorul de produse lactate FrieslandCampina se confruntă cu reduceri severe ale costurilor: din cauza crizei coronavirusului, cifra de afaceri din industria alimentară și a ospitalității a scăzut, în timp ce granița închisă dintre Hong Kong și China provoacă, de asemenea, probleme de export.

Într-un interviu anterior cu RetailDetail, CEO-ul belgian Jeroen Van de Broek a confirmat într-adevăr că piața din afara țării s-a prăbușit. Acesta teme chiar că „sectorul ospitalității nu va reveni niciodată la ceea ce a fost”.

Producătorul de lactate intenționa oricum să investească în economii de costuri în următorii câțiva ani, dar acum accelerează și își intensifică eforturile. Astfel, anunțul că se reduc câteva mii de locuri de muncă, atât în ​​management, cât și în producție, nu este o surpriză. Angajații din Olanda, Belgia și Germania vor fi deosebit de afectați, deoarece marjele de profit sunt sub cea mai mare presiune pe aceste piețe de bază.

Compania încearcă să evite plecările forțate cât mai mult posibil, de exemplu, prin înlocuirea angajaților și prin transferuri, dar concedierile nu pot fi excluse complet. 

CEO-ul Hein Schumacher consideră că producătorul de lactate se confruntă cu o „furtună perfectă” și solicită intervențiile necesare, chiar și pentru a continua să ofere un preț rezonabil fermierilor ce vând lapte. Reorganizarea nu ar trebui să aibă niciun impact asupra fermierilor: se presupune că volumul de lapte va rămâne același. Cu toate acestea, nu vor fi plătite bonusuri pe termen lung conducerii superioare anul acesta.

Schumacher admite că rezultatul operațional în 2020 va fi „afectat negativ” de costurile de restructurare. Locația exactă a concedierilor nu a fost încă anunțată: FrieslandCampina are aproximativ 24.000 de angajați în 36 de țări. În Olanda, compania are aproape 8.000 de angajați, în Belgia sunt aproximativ 1.500 de angajați.

În România compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de lactate, terminând anul 2019 cu afaceri de peste 90 mil. euro, con­form estimărilor anterioare furni­za­te de companie.

Principalul brand din portofoliul companiei este Napolact şi reprezintă, conform ultimelor date, mai mult de 70% din cifra de afaceri a companiei. FrieslandCampina, parte a grupului olandez Royal FrieslandCampina, are trei fabrici pe plan local, la Baciu, Târgu-Mu­reş şi Ţaga (jud. Cluj), în ultima producându-se însă brânzeturi în colaborare cu Fabrica de Brânzeturi Transilvania.

scroll to top