Închide

Prof. Mircea Coșea: Creditele vor deveni mai scumpe, facturile vor exploda în aprilie

Avatar
Mircea Cosea

Foto: ziarulnational.ro

Timp de citire: 3 minute

Profesorul Mircea Coșea, una dintre cele mai respectate voci din mediul economic românesc, a declarat că, în 2022, scumpirile vor continua, iar situația va deveni mult mai gravă, căci, din aprilie, nu vor mai fi în vigoare măsurile care acum țin cât de cât în frâu prețurile la energie. În același timp, creditele vor deveni tot mai scumpe, deoarece „băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla”, iar „niște măsuri de prevedere, în principal, sunt dobânzile”.

Toate sectoarele economice vor fi afectate mai mult sau mai puțin, iar calitatea vieții românilor va scădea. O altă problemă va fi că banii din PNRR nu vor ajunge la timp deoarece decidenții politici nu reușesc să îndeplinească rapid reformele și angajamentele asumate, a detaliat profesorul Coșea pentru B1TV. În privința evoluției dobânzilor, el a spus că „există anumite previziuni, anumite calcule care arată că în anumite situații se poate chiar dubla dobânda, așa că creditele devin tot mai scumpe. E greu de spus cu cât exact”.

”Ce se va întâmpla e sigur – economia nu merge cum ar trebui, prețurile la energie distrug o parte din industria României – deja s-au închis multe unități industriale, deci șomajul va crește, pierderi de locuri de muncă și nesiguranța rambursării creditelor. Asta înseamnă că la nivelul băncilor vor trebui să apară și apar sigur, deja se văd, niște măsuri de prevedere, care, în principal, sunt dobânzile”, a declarat Mircea Coșea, citat de dcnews.ro.

“Economia României nu poate trăi din producție proprie”

„Politica BNR, care trebuie luată în considerare ca fiind un factor pozitiv, încearcă să mai înfrâneze inflația prin dobânzi mai mari. E o chestiune de natură monetaristă care în unele cazuri dă rezultate, dar mă îndoiesc că va da rezultate în cazul României, pentru că în România inflația are și o cauză structurală, pe care ministrul de Finanțe a anunțat-o, anume importurile.

Economia României nu poate trăi din producția proprie. E un lucru extrem de grav că nu reușim să ne folosim de resursele pe care le avem pe propria piață, așa încât importăm foarte mult. (…) Importăm și foarte multă mâncare, lucru care e grav. Deși România produce o mare cantitate de cereale, fructe etc, preferăm sau suntem obligați să le aruncăm pe câmp pentru că industria noastră prelucrătoare nu reușește să le transforme în mărfuri pe care să le aducă pe piață, să reducă costurile și să reducă deficitul balanței comerciale, adică să importăm mai puțin. De aici e încă un factor de inflație”, a mai explicat profesorul Coșea.

Creșteri de prețuri, scăderea puterii de cumpărare, explozia facturilor

„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în continuare, la scăderea puterii de cumpărare a oamenilor, la o lovitură puternică, începând din aprilie, a facturilor, că România nu va mai beneficia de măsurile care au blocat o anumită perioadă creșterea facturilor și, lucrul poate cel mai grav, nu reușim să aducem la termen în România banii din PNRR. 

Inflația are un rol de contagiune. Chiar dacă în unele sectoare lucrurile merg bine – comerț online, distbuție, curierat – într-o mare de furtună nu poate exista o insulă de fericire. Inflația afectează pe toată lumea și are o componentă extrem de toxică – inflația prin energie, or energia e folosită de absolut toată lumea. Unele sectoare poate vor fi mai puțin afectate, poate vor face profit, dar nu vor avea capacitatea să rezolve problemele”, a mai spus economistul.

„A doua jumătate a anului e cea mai complicată pentru că nu doar că inflația monetaristă va afecta România mai mult decât până cum, dar nu vom mai beneficia de măsurile pe care Guvernul le-a luat pentru a bloca într-o anumită măsură prețurile la energie”, a adăugat el.

scroll to top