Închide

Prof. Mircea Coșea: Predictibilitatea este bună. Dar plafoanele la energie sunt foarte mici

Avatar
Mircea Cosea

Captură video Digi24

Timp de citire: 2 minute

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat aceste măsuri.

Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile.

“Trebuie să spun încă de la început că mă bucură faptul că Guvernul a hotărât să spună ceva. Faptul că pentru un an de zile avem o anumită predictibilitate este foarte bine din punctul meu de vedere, însă aceste măsuri nu sunt cele pe care le așteptam pentru că este o situație care se perpetuează pe fondul măsurilor pe care Guvernul deja le-a luat la începutul acestui an și care nu a avut rezultatele scontate.”, a declarat Mircea Coșea, la Antena3.

“Se mizează acum pe reducerea unui consum datorită Guvernului, e adevărat, așa este. În al doilea rând mi se par că plafoanele sunt foarte mici. Sigur că în România există o diferență mare între diferiți consumatori în orașele mari unde veniturile sunt mai mari. Fiecare cetățean are acasă o serie întreagă de device-uri și de aparatură. În orașele mai mici, mediul rural nu. Deci este o chestiune care trebuie să fie discutată.”, a explicat analistul.

“Însă pentru mine important este ca în această perioadă de un an de zile să apară un program de rezolvare pe fond a problemei pieței energiei. Ceea ce înseamnă în primul rând o rupere de dependența de importuri energie pe care noi o avem prin creșterea producției interne. Deci aceste măsuri pe care încă nu-l judec, în principiu sunt măsuri pe care Guvernul trebuia să le ia, și mai mult decât atât la momentul de față nu puteau să ia.”, a mai spus Mircea Coșea, citat de dcnews.ro.

“Trebuie să înțelegem că acest guvern este într-o situație extrem de critică din punct de vedere financiar, din punct de vedere bugetar, din punct de vedere al presiunilor care vin din afară și din interiorul țării”, a încheiat analistul economic.

scroll to top