Profesoară de la Harvard care studiază onestitatea, acuzată că a falsificat date în studii

,
Autor:    -  
harvard, school of business, boston massachusetts
Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Întorsătură ironică în lumea științelor comportamentale, un profesor de la Harvard care studiază onestitatea a fost acuzat că a falsificat date.

În ultimele săptămâni, au apărut acuzații la adresa Francescăi Gino, un profesor proeminent de la Harvard Business School (HBS), care a fost acuzată de falsificarea rezultatelor în mai multe studii de științe comportamentale, potrivit The Guardian.

La 16 iunie, Chronicle of Higher Education a relatat că Max Bazerman, profesor și coautor la HBS, care a publicat o lucrare în 2012 alături de Gino, a declarat că Harvard l-a informat că suspectează că unul dintre studiile supervizate de Gino are rezultate falsificate.

Lucrarea în cauză se referă la rezultatele publicate în – și ulterior retractate de – Proceedings of the National Academy of Sciences și acoperă un experiment care le-a cerut participanților să completeze documente fiscale și de asigurare.

“Multe formulare scrise solicitate de întreprinderi și guverne se bazează pe o raportare onestă. Dovada intenției oneste este, de obicei, furnizată prin semnătura de la sfârșitul, de exemplu, al declarațiilor fiscale sau a formularelor de polițe de asigurare. Cu toate acestea, oamenii trișează uneori pentru a-și promova interesele financiare proprii, cu costuri mari pentru societate. Noi testăm o metodă ușor de implementat pentru a descuraja lipsa de onestitate: semnătura la începutul și nu la sfârșitul unui autodenunț, inversând astfel ordinea practicii actuale”, se arată în rezumatul lucrării.

Studiul susține că participanții cărora li s-a cerut să semneze declarațiile de onestitate în partea de sus a paginii au fost mai cinstiți decât cei cărora li s-a cerut să semneze declarațiile în partea de jos a paginii.

Potrivit Chronicle of Higher Education, Bazerman a declarat că universitatea a furnizat un document de 14 pagini care includea “dovezi convingătoare” de falsificare a datelor, inclusiv descoperirea faptului că cineva a accesat baza de date și a adăugat și modificat datele din fișier. El a continuat să nege orice implicare în presupusa falsificare a datelor, declarând pentru Chronicle: “Nu am avut nimic de-a face cu fabricarea”.

O zi mai târziu, un blog numit DataColada, administrat de trei academicieni din domeniul științelor comportamentale a publicat o serie de patru articole care detaliau dovezi ample ale presupusei fraude în patru lucrări academice scrise în colaborare cu Gino.

“Am descoperit dovezi de fraudă în lucrări care se întind pe o perioadă de peste un deceniu, inclusiv în lucrări publicate destul de recent (în 2020)”, au scris autorii blogului, Uri Simonsohn, de la ESADE Business School, Leif Nelson, de la Universitatea din California, Berkeley, și Joseph Simmons, de la Universitatea din Pennsylvania.

“În toamna anului 2021, ne-am împărtășit îngrijorările cu Harvard Business School. Mai exact, am scris un raport despre patru studii pentru care am acumulat cele mai puternice dovezi de fraudă. Credem că multe alte lucrări semnate de Gino conțin date false. Poate chiar câteva zeci”, au declarat cercetătorii.

“Înțelegem că Harvard a avut acces la mult mai multe informații decât noi, inclusiv, acolo unde a fost cazul, la datele originale colectate cu ajutorul software-ului de sondaj Qualtrics. Dacă frauda a fost realizată prin colectarea de date reale pe Qualtrics și apoi prin modificarea fișierelor de date descărcate, așa cum este probabil să se fi întâmplat în cazul a trei dintre aceste lucrări, atunci fișierele originale Qualtrics ar oferi dovezi irefutabile de fraudă. (Invers, dacă îngrijorările noastre au fost greșite, atunci aceste fișiere ar oferi dovezi irefutabile că au fost greșite)”, au adăugat ei.

Din cunoștințele lor, niciunul dintre coautorii lui Gino nu a efectuat sau asistat la colectarea datelor pentru studiile în cauză, au precizat cercetătorii.

Potrivit profilului HBS al lui Gino, aceasta se află în prezent în concediu administrativ.

Într- o declarație pentru New York Times, un bărbat care s-a identificat ca fiind soțul lui Gino a declarat “Este evident că este un subiect foarte sensibil despre care nu putem vorbi acum”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!