Închide

Mugur Isărescu: Economia României, finanțată din exterior. Creditele neperformante, sub media europeană

Avatar

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că România are cel mai redus nivel de intermediere financiară din Europa. Acesta a explicat că o parte din economie formată din societăți multinaționale, societăți mari, se finanțează direct din exterior, iar o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative.

”Intermedierea financiară – cea mai scăzută din Europa. Ceilalți ar putea să spună așa: intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține, ce vă doare domnule guvernator? E mai bine, nu? Dacă nu dai credite, nu ai risc, stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Hai să discutăm serios pe tema asta, de ce e așa, chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, au alte surse de finanțare. Dacă le au, care sunt? E mai brează România din punct de vedere al situației de la nivelul întreprinderilor. Suntem până și sub Bulgaria” a atenționat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe.

În ceea ce privește datoria externă a României, el a precizat că datoria privată este foarte mare.

”Hai să privim cu atenție cifrele: datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă. Poate e o explicație. Mă opresc aici că nu îndrăznesc să spun mai multe, suntem în faza în care palpăm lucrurile… unele fiind evidente” a continuat Mugur Isărescu, citat de B1 TV.

Guvernatorul BNR a declarat că

”marea problemă pentru România, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, care ne-a salvat de necazuri” a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că ”stăm acum chiar mai bine decât media europeană”.

scroll to top