Închide

Profesor de economie mondială: Avem un număr exagerat de bugetari și un deficit bugetar uriaș

Avatar
Christian Nasulea Facebook

Foto: Facebook Christian Nasulea

Timp de citire: 2 minute

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a atras atenția că avem foarte multe probleme de rezolvat în economie, un deficit bugetar uriaș și un număr exagerat de mare de angajați la stat. Acesta a avertizat că fără o reformă reală, masivă a aparatului de stat, problemele bugetare se vor accentua și vom ajunge la măriri de taxe.

„Contează foarte mult cum ies alegerile, și nu vorbim doar de locale și europarlamentare, vorbim de toate alegerile de anul acesta, că problema de ansamblu a țării noastre ține de viteza cu care ne împrumutăm, de faptul că lucrăm cu un deficit bugetar care e extraordinar de mare, e mult peste limitele pe care ni le impune apartenența la UE.

Și acești parametri, care nu sunt favorabili României, au toate șansele să producă probleme majore pe termen mediu. Anul viitor, practic, ar trebui să vedem unele dintre consecințele negative ale acestor decizii politice care au fost luate în special cu scop electoral.

Dacă aleșii cei noi vor inspira suficientă încredere în mediul de business la nivel internațional, s-ar putea să primim credit din partea comunității internaționale în continuare, s-ar putea să aibă în continuare încredere UE, investitorii străini în țara noastră și să putem s-o mai ducem așa, fără să fie nevoie să crească taxele sau să crească foarte multe dintre taxe, așa încât să fie acoperite găurile care au fost create în acest an de multiplele campanii electorale”, a declarat Christian Năsulea.

Acesta a subliniat că „avem o mulțime de probleme de rezolvat în economie”.

Năsulea: E nevoie de o reformă masivă a statului

Profesorul a mai spus că până acum trebuia deja implementată „o reformă masivă a statului român”.

„Avem o problemă foarte mare cu numărul extrem de mare de angajați în sectorul public, disproporțiat de mare raportat la dimensiunea economiei țării și raportat la populația României, problemă care ne e semnalată atât de specialiștii din România, cât și de instituțiile internaționale. Când vom vedea reduceri de costuri în sectorul bugetar care să țină de resursa umană, dar și de alte surse de risipă, (…) lucrul acesta va consolida foarte mult încrederea partenerilor noștri străini în potențialul țării noastre, ceea ce ar putea, eventual, să ne salveze de la toate măririle de taxe. (…)

Deși nu mi se pare că e iminentă recesiunea, pe măsură ce ne încăpățânăm să nu rezolvăm problemele pe care le avem și să continuăm cu pomeni electorale și cu tot felul de lucruri care sunt făcute cu o viziune pe termen foarte scurt, cu atât probabilitatea unei recesiuni crește și cu atât problemele pe care viitorii lideri politici le vor avea de rezolvat vor fi mai dificile, mai mari, mai complicate”, a mai explicat profesorul de economie Christian Năsulea la B1 TV.

scroll to top