Închide

Profesor de economie: Vizita FMI ar putea fi folosită ca pretext pentru noi creșteri de taxe

Avatar
Christian Nasulea Facebook

Foto: Facebook Christian Nasulea

Timp de citire: < 1 minut

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a atras atenția că în continuare politicienii irosesc banii de la buget și nu vor să facă reforme reale. De asemenea, sistemul public de pensii nu e sustenabil și „pe termen lung vom avea un colaps major”.

Năsulea a mai spus că un nou împrumut de la FMI nu ar fi o tragedie, marea problemă fiind că în continuare guvernanții irosesc banii, în loc să-i investească.

Declarațiile au fost făcute  în contextul în care tocmai a fost anunțată o nouă vizită în București a delegației FMI, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, la doar trei luni după precedenta. Christian Năsulea e îngrijorată că guvernanții se vor folosi de această vizită pentru a crește taxele, exact cum au făcut și data trecută.

„Indicatorii macro-economici ai țării noastre nu arată foarte bine, acesta e și motivul pentru care avem după două – trei luni o vizită care e normală într-un anumit sens, având în vedere că România e membră a Fondului, dar ea ne arată că există îngrijorări la nivelul FMI cu privire la datoria publică, evoluția generală a țării noastre pe indicatorii economiei care contează și care ar putea să afecteze în cascadă și alte țări membre ale Fondului”, a declarat Christian Năsulea.

Profesorul a explicat apoi că sistemul public de pensii e pur și simplu nesustenabil și statul român împrumută bani pentru a plăti pensiile unor oameni care, de altfel, chiar au contribuit.

Reforma sistemului de pensii ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toți oamenii politici, crede Năsulea. Sistemul actual, ce nu este bazat pe contributivitate, reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru bunăstarea românilor și pentru viitorul României.

scroll to top