Profiturile companiilor aeriene europene, în pericol din cauza creșterii prețului la combustibil?

,
Autor:    -  
departure, airbus, airline
Fotografie de JanClaus pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Marile companii aeriene din Europa sunt pregătite pentru un nou sezon de profituri trimestriale extraordinare după o vară cu un număr record de călătorii după pandemie, dar tulburările din Israel, impactul asupra prețului petrolului și îngrijorările legate de o recesiune globală ar putea întuneca perspectivele, potrivit Reuters.

Creșterea puternică a profiturilor pentru al treilea trimestru va fi determinată de o vară aglomerată și de cererea puternică preconizată pentru restul anului, chiar dacă inflația rămâne ridicată și prețurile combustibilului cresc, spun analiștii.

“Atlanticul a fost foarte puternic, în special …. Călătoriile intra-europene au mers foarte bine”, a declarat analistul de aviație James Halstead, adăugând că avioanele limitate înseamnă că prețurile biletelor ar putea rămâne ridicate. “Aveți o reducere a capacității în același timp cu o cerere de bază puternică”.

Compania britanică easyJet a declarat la începutul acestei luni că dorește să își dubleze profiturile și să își extindă flota, chiar dacă prețul combustibilului ar putea însemna prețuri mai mari la bilete.

Dar instabilitatea geopolitică sporită după atacurile grupului palestinian Hamas din Israel din 7 octombrie, care a dus la anularea de zboruri, la creșterea prețului petrolului și la îngrijorări privind sentimentul consumatorilor din Europa, ar putea să cântărească perspectivele companiilor aeriene.

Pentru al treilea trimestru, Air France-KLM ar urma să raporteze un venit operațional de 1,37 miliarde de euro (1,45 miliarde de dolari), în creștere cu 33% față de anul trecut, potrivit unui consens furnizat de companie. Veniturile sunt prognozate să crească cu 7%, la 8,7 miliarde de euro.

Rezultatele operaționale ale IAG înainte de elementele excepționale sunt văzute la 1,55 miliarde de euro, în creștere cu 28% față de anul trecut, în timp ce Lufthansa este așteptată să raporteze un profit ajustat înainte de dobânzi și taxe de 1,4 miliarde de euro, în creștere cu 24%, în timp ce veniturile sunt în creștere cu 8%, la 10,84 miliarde de euro, potrivit cifrelor de consens furnizate de companii.

Air France și IAG raportează vineri, iar Lufthansa pe 2 noiembrie.

Țițeiul Brent aproape a atins 94 de dolari pe baril la scurt timp după atacul Hamas. De atunci, acesta a scăzut la aproximativ 88 de dolari.

Prețul spot al combustibilului pentru avioane din nord-vestul Europei a fost miercuri de 957 de dolari pe tona metrică, în creștere cu 5% față de perioada de dinaintea atacului. Acesta este departe de un maxim istoric de 1.471 de dolari în iunie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Unele companii aeriene au avertizat deja că majorarea costurilor de combustibil va duce la creșterea prețurilor biletelor sau va diminua câștigurile viitoare.

La începutul acestei luni, directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary, a declarat că transportatorul low cost a plătit anul trecut 65 de dolari pe baril pentru combustibilul pentru avioane, în timp ce acum este acoperit la 89 de dolari pe baril. El a spus că prețurile biletelor ar putea crește cu un procent de o cifră medie înainte de Crăciun.

Finnair a raportat marți o ușoară scădere a veniturilor din cauza costurilor cu combustibilul.

“Nu am atins plafonul în ceea ce privește tarifele dacă prețurile la combustibilul pentru avioane vor continua să fie mai mari pentru o perioadă prelungită de timp”, a declarat Topi Manner, directorul executiv al Finnair.

Mult va depinde de cât de bine sunt acoperite companiile aeriene.

“Acest lucru ar putea fi un factor cheie de diferențiere a prețurilor și a profitabilității în această iarnă”, a declarat un investitor.

Dar este, de asemenea, neclar dacă prețurile mai mari vor frâna dorința oamenilor de a călători.

“Am avut deja comentarii din SUA care sugerează că tendințele prețurilor transatlantice de vară continuă și în iarnă, așa că nu ar trebui să surprindă piața dacă transportatorii europeni spun același lucru”, a declarat analistul Neil Glynn, directorul general al Air Control Tower.

Cu excepția cazului în care perspectivele economice și geopolitice se înrăutățesc, 2024 ar putea foarte bine să fie un alt an puternic.

“În urmă cu un an, a existat teama unei încetiniri a consumului care nu a mai venit”, a declarat Alexander Irving, analist la Bernstein.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!