Prognoza de iarnă a CE pentru România: optimism moderat, cifre mai bune decât estimările din toamnă

,
Autor:    -  
grid, web, pay
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia României ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024, în condițiile în care rata inflaţiei va coborî sub 10% în acest an, la 9,7%, iar în 2024 ar urma să se situeze la 5,5%, potrivit celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene (CE) privind România. Calculele CE sunt semnificativ mai optimiste decât cele prezentate în estimările din toamna anului trecut, când Executivul de la Bruxelles prevedea o creştere a economiei României de 1,8% în 2023 şi 2,2% în 2024.

Comisia Europeană arată că în primele trei trimestre ale anului 2022, PIB-ul real anual al României a crescut cu 4,3%, datorită formării brute de capital fix și consumului privat, care au fost susținute de o piață a forței de muncă puternică și de creșterea salariilor, în combinație cu măsurile guvernamentale de sprijin pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie.

Pe baza indicatorilor pe termen scurt, se preconizează că economia României a rezistat și în trimestrul al patrulea, grație evoluțiilor favorabile din sectorul serviciilor și a sentimentului economic și în ciuda scăderii în continuare a producției în sectorul manufacturier.

Pentru anul 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor de finanțare stricte și al încetinirii celorlalte economii din UE sunt toate menite să reducă creșterea reală a PIB-ului în România la 2,5%, arată prognoza CE.

Punerea în aplicare a PNRR ar trebui să contribuie la investiții puternice, care se așteaptă să fie principalul motor de creștere, apreciază CE. Alte fonduri ale UE urmează să sprijine, de asemenea, investițiile.

Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, se preconizează că va crește datorită majorărilor salariului minim, pensiilor și salariilor din sectorul public, precum și datorită prelungirii plafonării prețurilor la energie până în 2025, arată prognoza CE.

Se preconizează că exporturile nete vor rămâne negative din cauza monedei puternice și a cererii scăzute pe piețele de export.

Pentru anul 2024 se preconizează o revenire a creșterii economice de 3%, pe fondul scăderii presiunilor inflaționiste, al ratelor scăzute ale dobânzilor și al îmbunătățirii perspectivelor externe.

Inflația anuală (IACP – Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum) a încetinit în decembrie pe fondul scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază, ceea ce a dus media pe 12 luni în 2022 la 12%.

Se preconizează că inflația va continua să se reducă în continuare pe parcursul orizontului de prognoză, dar numai modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân foarte ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale non-energetice și alimentele prelucrate.

Inflația medie anuală este proiectată la 9,7% pentru 2023, înainte de a încetini până la 5,5% în 2024, datorită prelungirii plafonului prețurilor la energie, a prețurilor mai mici ale materiilor prime și a efectelor de bază care își fac efectul.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!