Închide

Proiect de 65 de mil. de euro, din bani europeni, pentru apă și canalizare în județul Sibiu

Avatar
water, tap, black and white

Fotografie de Skitterphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a aprobat o contribuţie de peste 65 milioane euro din Fondul de Coeziune, perioada 2014-2020, pentru o infrastructură mai bună de apă şi de ape uzate în regiunea localităţilor Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni din judeţul Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, citat de Agerpres.

”Politica de coeziune vizează îmbunătăţirea concretă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor din toate regiunile UE. Acest proiect va îmbunătăţi în mod semnificativ condiţiile de viaţă ale peste 35.000 de cetăţeni din această regiune a României prin îmbunătăţirea reţelei de apă şi de ape uzate”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În cadrul proiectului se vor reabilita principalele conducte de apă şi sistemul de distribuţie existente şi se vor construi altele noi.

De asemenea, se vor construi 26 de noi staţii de pompare a apei şi se vor reabilita unele vechi, 25 de noi rezervoare de apă potabilă şi 25 de noi staţii de clorurare. În privinţa apelor uzate, proiectul va pune la dispoziţie 55 km de reţea de canalizare nouă şi va reabilita 74 km din cea existentă, precum şi o staţie de epurare a apelor uzate din Şeica Mare.

În plus, această investiţie a UE va contribui la modernizarea sistemelor de control menite să monitorizeze calitatea apei şi se estimează că va crea 33 de locuri de muncă permanente pentru personalul de întreţinere şi exploatare a infrastructurii.

Proiectul va reduce poluanţii din sursele de apă, va asigura aprovizionarea continuă cu apă potabilă sigură şi va avea un impact pozitiv de lungă durată asupra sănătăţii publice, contribuind în acelaşi timp la respectarea directivelor UE privind apa potabilă şi apele urbane reziduale .

Se preconizează că proiectul va fi finalizat în 2026.

Acesta vine în completarea altor două proiecte majore ale UE care acoperă alte părţi ale judeţului, din martie 2022 şi februarie 2017 , care îmbunătăţesc, de asemenea, calitatea apei potabile şi reduc poluarea cauzată de evacuarea apelor uzate. Prin acest proiect, se investesc în total 139 milioane euro în judeţul Sibiu din fondurile aferente perioadei de programare 2014-2020.

scroll to top