Proiect de lege privind eutanasia, în Germania. Dezbaterea redeschide răni adânci și vechi
Un grup de parlamentari germani au depus vineri un nou proiect de lege care să permită sinuciderea asistată pentru persoanele adulte bolnave în faze terminale ale unor boli incurabile, anunță Reuters.
Curtea Constituțională Federală a Germaniei (Bundesverfassungsgericht) a decis anul trecut în favoarea grupurilor care susțin sinuciderea asistată, în sensul că o lege aflată în vigoare și care interzice serviciile de sinucidere asistată încalcă constituția.
”Toți cei care sunt capabili să ia decizii pentru ei înșiși ar trebui să poată decide și când vor să moară”, a declarat Katrin Helling-Plahr, membru al Partidului Liber Democrat (FDP) într-o conferință de presă.
Eutanasierea este o temă deosebit de sensibilă în Germania, din cauza moștenirii naziste. În Germania nazistă au fost uciși aproximativ 300.000 de oameni cu diferite dizabilități și afecțiuni psihiatrice, în cadrul programului de ”eutanasie”, susținându-se că viața lor era nedemnă de a fi trăită.
Conform proiectului de lege prezentat de membrii Partidului Social-Democrat (SPD), aflat în coaliția de guvernare, cărora li s-au adăugat parlamentari din partide de opoziție (FDP și Die Linke), pacienții care doresc să își pună capăt vieții în cadrul procedurii de sinucidere asistată va trebui să demonstreze că dorința lor este definitivă și permanentă și că nu au fost presați de nimeni pentru a lua această decizie.
Membrii Partidului Verde au elaborat un proiect de lege separat, care prevede necesitatea primirii unor avize din partea a cel puțin doi medici, înainte ca pacienții să primească o rețetă pentru substanța letală – pentobarbital de sodiu, potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
De cealaltă parte, unii medici care lucrează în sectorul îngrijirii paliative se poziționează împotriva oricărei modificări a legii, temându-se de riscul ca decizia sinuciderii asistate să fie luată prematur.
În lume, sunt doar câteva țări care au legalizat eutanasierea, fie printr-o procedură în cadrul căreia un medic administrează doze letale de substanțe pacienților care își doresc să moară, fie prin auto-administrarea respectivelor substanțe.
În Spania, camera inferioară a parlamentului a aprobat în decembrie un proiect de lege care le permite persoanelor grav bolnave să aleagă să-și pună capăt vieții, în ciuda opoziției acerbe din partea grupurilor religioase și a partidelor de dreapta.
Parlamentarii portughezi urmează să dea un vot final de aprobare a unei legi pentru dezincriminarea eutanasiei și sinuciderii asistate. Dacă va fi adoptată, legea portugheză le va permite adulților bolnavi în vârstă de peste 18 ani, care nu suferă de o boală sau o tulburare mintală, să solicite eutanasierea dacă suferă de dureri ”insuportabile” și ”fără speranță de vindecare”.