Proiect inedit în Helsinki | Finlandezii, soluție neașteptată pentru încălzirea locuințelor

,
Autor:    -  
helsinki, cathedral, church
Fotografie de Mayya666 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Helsinki exploatează o sursă de energie neașteptată pentru a-și încălzi locuințele: apa rece extrasă din adâncurile Mării Baltice, potrivit Bloomberg.

Capitala finlandeză se alătură goanei Europei de a găsi noi surse de energie și de a-și reduce dependența de combustibilii fosili importați, cu un nou sistem de încălzire neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Compania energetică a orașului, Helen Oy, va colabora cu constructorul spaniol Acciona SA și cu compania locală de infrastructură YIT Oyj pentru a construi un tunel pentru extragerea apei din adâncul mării, unde aceasta rămâne la o temperatură constantă. Prin prelucrarea apei prin intermediul unor pompe de căldură subterane, sistemul ar putea genera suficientă căldură pentru a deservi până la 40% din capitala finlandeză.

În prezent, majoritatea locuințelor din Helsinki sunt încălzite printr-un sistem de încălzire urbană care se bazează în mare măsură pe cărbune și gaze naturale pentru a produce atât energie, cât și căldură. În 2021, combustibilii fosili reprezentau peste 75% din producția de căldură urbană a orașului. Proiectul privind apa de mare va fi un pas esențial în tranziția companiei de utilități către energia regenerabilă, pentru a îndeplini obiectivul orașului de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2030 – o provocare pentru un oraș cu climă rece și cu o cerere mare de încălzire. Helen va folosi energie nucleară și regenerabilă pentru energia electrică necesară funcționării pompelor de căldură ale sistemului; compania folosește deja căldura reziduală de la centrele de date și de la un patinoar ca surse suplimentare de căldură.

Investiția de 400 de milioane de euro (390 de milioane de dolari) se află în faza de dezvoltare, care va dura doi ani; infrastructura va mai dura încă cinci ani pentru a fi finalizată înainte ca centrala de 500 de megawați să fie gata de utilizare. În timp ce mai multe orașe mai mici se bazează pe combinații similare de apă de mare și pompe de căldură, inclusiv Juneau, Alaska, și Drammen, Norvegia, sistemul din Helsinki ar deveni cea mai mare instalație de acest tip din lume, potrivit lui Fernando Vara, care conduce dezvoltarea afacerilor de tuneluri și căi ferate pentru Acciona.

Este un “proiect unic” care este dezvoltat “într-un moment foarte sensibil”, a declarat Vara într-un interviu. Invazia Rusiei în Ucraina și decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale ca represalii la sancțiunile occidentale au dus la creșteri puternice ale costului combustibililor fosili în Europa, pregătind terenul pentru ceea ce ar putea fi o criză energetică prelungită în Uniunea Europeană.

Dar aprovizionarea cu apă de mare care alimentează sistemul de la Helsinki va fi în esență nelimitată și gratuită, a spus Vara. Pentru a-l construi, Acciona va folosi o mașină de găurit pentru a fora un tunel subacvatic de 17 kilometri în Marea Baltică, care va colecta apa la o temperatură constantă de 2 grade Celsius (36 grade Fahrenheit) – chiar și în lunile mai reci, când suprafața mării este înghețată.

Apa va fi apoi procesată de pompele de căldură subterane pe care Helen intenționează să le construiască pe locul uneia dintre centralele sale pe cărbune, a declarat Jaakko Tiittanen, care ajută la gestionarea proiectelor mari în cadrul companiei de utilități, într-un răspuns prin e-mail la întrebări. Unitatea pe cărbune urmează să se închidă în 2024.

Schimbătoarele de căldură vor elimina aproximativ 1,5 grade de căldură din apa de mare, care va fi ulterior returnată în mare printr-un alt tunel de nouă kilometri. Energia colectată va fi apoi rafinată prin intermediul procesului de pompare a căldurii pentru a ajunge la temperaturi cuprinse între 80 și 95C – suficient de cald pentru a fi utilizat de rețeaua de încălzire urbană, a declarat Tiittanen.

Nivelul de temperatură la care funcționează pompa este comparabil cu cel al sistemelor geotermale deja existente, dar fluxul masiv de apă raportat la volumul său este atât de mare încât niveluri similare “nu sunt posibile nici măcar în sistemele geotermale mari”, a spus el.

În timpul verii, pompele de căldură pot fi, de asemenea, utilizate pentru a colecta energie din apa rece de mare pentru a alimenta sistemul de răcire urbană la nivelul întregului oraș. Centrala este “un proiect foarte puternic” care ar putea fi extins în continuare, a declarat Vara de la Acciona, adăugând că el crede că ar putea exista un moment “când întregul oraș va fi încălzit cu ajutorul acestei ape”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!