Închide

Din iulie, jucăriile puse la vânzare vor trebui să bifeze noi cerințe speciale de siguranță

Avatar
toy, plush toys, plush figures

Fotografie de blende12 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

După cum stabilește un act normativ oficializat azi, jucăriile vor trebui să bifeze, începând din iulie, noi cerințe speciale de siguranță pentru a putea fi vândute în țara noastră. Printre altele, de luna viitoare, jucăriile nu vor mai putea conține anumite substanțe de parfumare potențial alergene, potrivit Avocatnet.

La modul concret, după cum stabilește Ordinul Ministerului Economiei 763/2022, apărut azi în Monitorul oficial nr. 590, din 5 iulie, jucăriile nu trebuie să mai conțină trei noi substanțe de parfumare potențial alergene, respectiv atranol, cloroatranol și metil heptin carbonat. Acestea se vor alătura listei actuale de 55 de astfel de substanțe de parfumare, ce se regăsește în HG 74/2011.

În plus, dacă depășesc concentrații de peste 100 mg/kg, nu mai puțin de 72 de substanțe de parfumare alergene vor trebui enumerate pe jucărie, pe o etichetă aplicată, pe ambalaj sau într-un prospect care însoțește jucăria, dacă sunt adăugate unei jucării. Acum sunt doar 11.

Potrivit HG 74/2011, pentru a putea fi vândute la noi, jucăriile trebuie să îndeplinească o serie de cerințe speciale de siguranță, precum cele legate de proprietățile fizice și mecanice, inflamabilitate, proprietățile chimice, cele electrice ori radioactivitate.

De exemplu, jucăriile și părțile acestora, precum și elementele de fixare, în cazul jucăriilor montate, trebuie să aibă rezistența mecanică și, dacă este cazul, stabilitatea necesară pentru a rezista solicitărilor la care sunt supuse în timpul utilizării, fără a se distruge sau a se deforma cu riscul de a provoca răniri fizice.

Apoi, jucăriile destinate copiilor mai mici de trei ani, părțile lor componente și orice parte detașabilă a acestora trebuie să aibă dimensiuni suficient de mari încât să nu poată fi înghițite sau inhalate.

Pe de altă parte, jucăriile nu trebuie să constituie un material inflamabil periculos pentru mediul înconjurător al copilului, iar în acest scop, ele trebuie să fie făcute din materiale care nu ard sub acțiunea directă a unei flăcări, scântei sau a unei alte surse potențiale de foc, care nu sunt ușor inflamabile sau care, dacă se aprind, trebuie să ardă încet și să prezinte o viteză mică de propagare a flăcării.

Din punct de vedere chimic, jucăriile trebuie proiectate și fabricate astfel încât să nu existe riscul unor efecte nocive asupra sănătății umane, cauzate de expunerea la substanțe chimice sau preparate care intră în compoziția jucăriilor ori pe care acestea le conțin.

Nu în ultimul rând, jucăriile și părțile lor accesibile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

scroll to top