Închide

Proprietarul Uniqlo se așteaptă la un profit record. Salvarea a venit din SUA și Europa

Avatar
Federer Uniqlo

Roger Federer îi strânge mâna lui Tadashi Yanai, fondator al brandului Uniqlo, în 2018, la sedul Fast Retailing din Tokyo. Foto: mediareferee.com

Timp de citire: 2 minute

Fast Retailing Co din Japonia, proprietarul brandului de îmbrăcăminte Uniqlo, este de așteptat să înregistreze un profit anual record joi, deoarece scăderea yenului a sporit valoarea vânzărilor sale în străinătate, chiar dacă creșterea costurilor de trai diminuează perspectivele pentru comercianții cu amănuntul, potrivit Reuters.

Compania, cel mai mare retailer al Japoniei, a înregistrat performanțe puternice în America de Nord și Europa în primele trei trimestre ale anului fiscal încheiat în august, dar investitorii vor căuta semne de redresare în China, cea mai mare piață externă a sa, cu aproape 900 de magazine.

Profitul operațional pentru anul fiscal este de așteptat să crească cu aproape 17%, la 291 de miliarde de yeni (1,99 miliarde de dolari), conform unei estimări medii realizată de 12 analiști de la Refinitiv. Fast Retailing a estimat 290 de miliarde de yeni.

Acest lucru ar depăși recordul anterior de profit de 263 de miliarde de yeni în anul încheiat în august 2019.

Pentru trimestrul al patrulea, analiștii se așteaptă la o scădere cu 7% a profitului.

Compania, fondată de cel mai bogat om al Japoniei, Tadashi Yanai, este un punct de referință pentru comercianții cu amănuntul mondiali care operează în China, a doua economie din lume, dar unde vânzările și profiturile au fost afectate de măsurile stricte de control al COVID-19.

Pe măsură ce operațiunile sale din China au scăzut, Fast Retailing a pus un accent sporit pe America de Nord și se așteaptă să obțină un profit anual în regiune pentru prima dată în acest an.

Dar chiar și în Statele Unite și Europa, oamenii evită cumpărăturile pentru haine, afectând vânzările la companii precum H&M și determinând comercianții cu amănuntul să reducă prețurile pentru a elimina stocul.

„China nu reușește să se ridice la înălțimea așteptărilor companiei și singurii factori care împiedică scăderea prețului acțiunilor Uniqlo sunt creșterea în America de Nord și deprecierea yenului”, a scris analistul LightStream Research Oshadhi Kumarasiri într-un raport pe platforma Smartkarma. „Și aceștia sunt acum amenințați cu o recesiune care se profilează și cu majorări ale ratelor Fed care nu reușesc să reducă inflația”, a spus el.

Yenul a scăzut miercuri la un nou minim din ultimii 24 de ani în raport cu dolarul. Acțiunile Fast Retailing au crescut cu 18% în 2022, comparativ cu o scădere de 8,5% a indicelui de referință Nikkei (.N225).

Yanai, care a fondat compania și deținea aproximativ 21% din aceasta în februarie, și familia sa aveau o avere netă de 23,6 miliarde de dolari în mai, potrivit Forbes.

Seven & I Holdings, un alt retailer japonez cu o amprentă mare în S.U.A., și-a ridicat previziunile de profit pentru întregul an săptămâna trecută, invocând yenul slab și vânzările puternice de combustibil la magazinele sale din America de Nord.

scroll to top