Închide

Proprietarul Zara investește într-o companie americană ce produce poliester reciclat

Avatar
Zara, Chicago. Shot this as I was traveling on a city tour bus in Chicago. The sudden rush of people made me wonder what must be going through the mind of each soul.

Fotografie de Praswin Prakashan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inditex, proprietarul Zara, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, va investi într-o companie americană care se ocupă cu producția de poliester reciclat.

În condițiile în care retailerii fast-fashion se confruntă cu presiuni pentru a reduce deșeurile și a folosi țesături reciclate, Inditex va investi 70 de milioane de euro în start-up-ul Ambercycle, care produce poliester reciclat din deșeuri textile. Poliesterul, un textil sintetic confecționat din produse petroliere, este utilizat pe scară largă în îmbrăcămintea sportivă, deoarece materialul se usucă rapid și este suficient de rezistent, conform Reuters.

Potrivit documentului, Inditex va cumpăra o parte “semnificativă” din producția de poliester reciclat a Ambercycle, pe care o vinde sub marca cycora, pe o perioadă de trei ani.

Inditex a confirmat că a ajuns la un acord cu Ambercycle, dar nu a oferit detalii. Retailerul de îmbrăcăminte își propune ca, până în 2030, 25% din fibrele sale să provină din materiale de “nouă generație”.

Investiția Inditex va ajuta Ambercycle, cu sediul în Los Angeles, să finanțeze prima sa fabrică de reciclare a textilelor la scară comercială. Producția de la această fabrică ar trebui să înceapă în jurul anului 2025.

Zara Athleticz, un brand secundar al companiei spaniole de îmbrăcăminte sport pentru bărbați, va lansa săptămâna aceasta o colecție capsulă de “piese tehnice” care conține până la 50% cycora, potrivit documentului.

Unele mărci de îmbrăcăminte care încearcă să renunțe la folosirea poliesterului standard au trecut la poliesterul reciclat derivat din sticle de plastic, însă această practică a fost criticată deoarece a creat o cerere mai mare pentru sticlele de plastic folosite, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Totuși, reciclarea poliesterului din textile se află la început și va dura ceva timp până când va atinge amploarea cerută de mărcile de modă globale.

Contractul cu Ambercycle reprezintă cea mai recentă investiție dintr-o serie de investiții făcute de Inditex în întreprinderi nou înființate în domeniul reciclării textilelor.

Anul trecut, Inditex a semnat un contract de 100 de milioane de euro pe trei ani pentru a cumpăra 30% din fibra reciclată produsă de Infinited Fiber Company din Finlanda și a investit în Circ, o altă firmă americană axată pe reciclarea fibrelor de poliester provenite de la textile.

În Spania, Inditex și-a unit forțele cu rivali precum H&M și Mango într-o asociație pentru gestionarea deșeurilor de îmbrăcăminte, în timp ce industria se pregătește pentru legislația UE care obligă statele membre să colecteze separat deșeurile textile începând cu ianuarie 2025.

scroll to top