Protest inedit în Bulgaria: pro-europenii acuză Facebook-ul că le cântă în strună ”putiniștilor”
Bulgarii pro-europeni sunt chemați miercurea viitoare, la ora 16:00, la un protest inedit care va avea loc în fața sediului companiei TELUS International Bulgaria, un contractant terț care furnizează servicii de moderare de conținut pentru cea mai populară platformă de socializare din Bulgaria – Facebook – despre care spun că promovează voci anti-europene și pro-Kremlin, reducând la tăcere și interzicând exprimarea vocilor pro-europene, conținutul anti-Putin și cel care se situează de partea Ucrainei, scrie publicația Euractiv.com.
Protestul împotriva Facebook și a contractantului său bulgar va fi organizat de asociația civilă BOEC (”Bulgaria unită sub un singur țel” – acronimul în limba bulgară, БОЕЦ, însemnând ”luptător”, n.n.), unul dintre organizatorii manifestațiilor antiguvernamentale care au avut loc pe tot parcursul verii anului 2020, opunându-se guvernării partidului GERB și a liderului și fostului premier Boyko Borissov.
”Mii de cetățeni, în principal persoane cu o poziție civică activă, sunt ținte și victime ale restricțiilor. Postări împotriva regimului lui Putin, postări în sprijinul Ucrainei, postări împotriva șefilor mafiei bulgare sunt șterse, iar noi suntem blocați, fără proces și sentință, fără drept de apel. Chiar și fără a fi anunțați care anume regulă o încălcaserăm. În ultimii cinci ani, contul meu a fost interzis de exact 50 de ori. În total, am petrecut mai mult de trei ani interzis din cauza activităților mele cu BOEC și a luptei noastre împotriva mafiei și a celor care reprezintă «coloana a cincea» a Kremlinului”, a declarat liderul BOEC, Gheorghi Gheorghiev, într-o postare pe Facebook.
Între timp, partidul pro-european ”Bulgaria Democrată” a cerut ca reprezentanții companiei TELUS să fie audiați în parlament. Motivele sunt aceleași: frecventele plângeri din partea diverșilor utilizatori de Facebook, care acuză că le sunt interzise sau restricționate conturile în mod ilegal.
Potrivit deputatului ”Bulgariei Democrate” Ivailo Mircev, trebuie clarificat modul în care Facebook-ul înțelege să își aplice în Bulgaria politicile de gestionare și moderare a conținutului:
”Este bine ca parlamentul și publicul să le cunoască și să le înțeleagă principiile și regulile, cu atât mai mult cu cât acest canal are o influență puternică în toate sferele vieții publice”, a adăugat el.
Hristo Komarnițki, un foarte cunoscut caricaturist bulgar, cu peste 52.000 de urmăritori pe Facebook, a fost și el, din nou, interzis timp de 30 de zile, pentru că a distribuit o postare a unui bulgar care spunea că se află în Ucraina și că va rămâne în țara invadată de Rusia până la victoria finală împotriva invadatorilor.
Activiști, scriitori, publicitari, dar și jurnaliști au fost puși în situații similare, în urma unor restricționări pe care le consideră abuzive – de pildă, mascarea unor cuvinte vulgare prin inserarea unor puncte de suspensie între unele litere sau înlocuirea literelor cu puncte de suspensie, modalitate considerată ca nefiind îndeajuns pentru a nu intra în contradicție cu politicile de moderare a conținutului.
Printre jurnaliștii blocați, s-a numărat și un cunoscut jurnalist de investigație, Atanas Ciobanov de la site-ul de investigații Bird.bg, însă interdicția sa a fost de scurtă durată, întrucât a contestat decizia blocării pe căile obișnuite impuse de Facebook, iar apelul său a fost aprobat de alți moderatori, care au decis că acesta nu încălcase nicio regulă.
Încă din luna decembrie, când nemulțumirile față de TELUS abia începuseră să ia amploare, Kristina Ivanova, Vicepreședinte de Operațiuni la TELUS International Bulgaria, a negat că angajații și conducerea companiei iau vreo decizie cu privire la implementarea regulilor Meta/Facebook.
”Nu suntem în legătură nici cu guvernul rus, nici cu vreun alt guvern de pe glob. Suntem o companie complet independentă, transparentă și cotată la bursă”, a adăugat ea.