Închide

Probleme pentru cea mai mare economie e Europei: Companiile raportează lipsa forței de muncă

Avatar
worker, grinder, factory

Fotografie de jannonivergall pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Mai mult de jumătate dintre companiile germane se luptă să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de lucrători calificați, a declarat, joi, Camera de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK), în cel mai recent semn de creștere economică care afectează cea mai mare economie a Europei, potrivit Reuters.

Proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți la angajare a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, a constatat DIHK în sondajul său realizat în rândul a 22.000 de companii, 53% dintre acestea raportând lipsuri.

“Putem presupune că aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce înseamnă că întreprinderile renunță la o producție în valoare de aproape 100 de miliarde de euro.

Rezistența pieței forței de muncă nu înseamnă că firmele o duc bine, a adăugat el. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și trecerea la neutralitatea climatică reprezintă un “amestec periculos” care ar putea determina firmele să mute producția în străinătate.

“Deficitul de lucrători calificați nu este doar o povară pentru întreprinderi, ci pune în pericol și succesul în sarcini importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea infrastructurii”, a spus el.

Lucrătorii cu competențe relevante sunt din ce în ce mai puțini, a spus el, inclusiv în sectoarele manufacturiere, care reprezintă motorul puterii exportatoare a Germaniei.

Sondajul a arătat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au reușit să ocupe posturile vacante și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În domeniul construcțiilor de automobile, 65% dintre companii au raportat deficit de forță de muncă.

scroll to top