Închide

“Provocare uriașă” pentru atingerea obiectivelor UE de reciclare a ambalajelor, potrivit industriei

Avatar
garbage, plastic waste, environmental pollution

Fotografie de Charly_7777 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Producătorii de ambalaje și industria de reciclare au avertizat că vor exista mari provocări înainte ca UE să își atingă obiectivele planificate de reducere a deșeurilor de ambalaje, potrivit Euractiv.

Până în 2030, toate ambalajele introduse pe piața UE trebuie să fie proiectate pentru a fi reciclabile, conform regulamentului Comisiei Europene privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR), prezentat în noiembrie.

“Iar noi, în calitate de producători de ambalaje, ne asumăm pe deplin această obligație și susținem cu adevărat acest lucru”, a declarat Marzia Scopelliti, director de afaceri publice la EUROPEN, Organizația Europeană pentru Ambalaje și Mediu, în cadrul unei conferințe organizate joi, 30 martie, la Bruxelles.

În același timp, conform regulamentului propus, toate ambalajele trebuie să fie reciclate la scară largă până în 2035. Iar atingerea acestui obiectiv va fi “destul de dificilă”, a spus Scopelliti.

Într-adevăr, multe țări din UE nu dispun încă de infrastructura necesară pentru a crește ratele de reciclare – fie că este vorba de etapa de colectare, fie că este vorba de etapa ulterioară a procesului de sortare și tratare a deșeurilor.

Prin urmare, majoritatea deșeurilor colectate în UE sunt trimise în prezent în străinătate, unde ajung la groapa de gunoi sau la incinerare. În 2020, exporturile de deșeuri din UE către țările din afara UE au atins 32,7 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 75% din 2004, potrivit Eurostat, agenția de statistică a UE.

“Comisia intenționează să trimită scrisori de avertizare timpurie către 19 state membre, deoarece acestea nu vor reuși să îndeplinească obiectivele de reciclare. În mod evident, este nevoie de introducerea unor măsuri suplimentare în acest domeniu”, a declarat Scopelliti.

O preocupare cheie pentru EUROPEN este reprezentată de obiectivele propuse pentru reutilizarea ambalajelor, care, potrivit lui Scopelliti, riscă să fie contraproductive prin subminarea schemelor de reciclare existente.

“Ne-am dori cu adevărat să evităm o deplasare a investițiilor de la reciclare la reutilizare. Să sperăm că acest lucru a fost luat în considerare în evaluarea impactului [Comisiei Europene]”, a spus ea.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Europene de Investiții, trebuie acoperit un deficit de investiții de 6,7 până la 8,6 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul Europei de a încorpora 10 milioane de tone de plastic reciclat în produsele finale, în fiecare an, până în 2025.

“Provocarea este uriașă”, a declarat Sophie Sicard, președinta ramurii de reciclare a Confederației Europene a Industriilor de Reciclare (EuRIC), care a organizat evenimentul de la Bruxelles. “Putem să o abordăm singuri ca industrie de reciclare? Categoric nu. Aceasta este o provocare colectivă”, a spus Sicard.

O provocare cantitativă și calitativă

Pentru Sicard, îndeplinirea obiectivelor UE în materie de reciclare a plasticului reprezintă o “provocare cantitativă și calitativă” de-a lungul întregului lanț valoric, începând de la colectarea materiilor prime și a materialelor.

Potrivit EuRIC, doar 10% din deșeurile de plastic generate la nivel mondial sunt reciclate, procentul ajungând la 38% atunci când vine vorba de ambalajele din plastic din UE. Restul este trimis la groapa de gunoi sau incinerat.

“Am făcut multe progrese, dar calitatea materiei prime pentru reciclare nu este la nivelul actual”, a declarat Sicard, subliniind îmbunătățirile necesare în procesele de reciclare chimică și mecanică a materialelor plastice.

Acest lucru este în contrast cu ambalajele pe bază de hârtie, care au atins o rată de reciclare de 82% în UE. Anul trecut, industria s-a angajat chiar să atingă o rată de reciclare de 90% pentru ambalajele pe bază de fibre până în 2030.

Dar atingerea unor obiective mai înalte va necesita eforturi suplimentare în ceea ce privește colectarea deșeurilor de către guvernele de la nivel național și local, spune industria. În ceea ce privește cartoanele pentru băuturi, colectarea trebuie să ajungă la 90% pentru a atinge o rată de reciclare de 70%, potrivit Alianței pentru cartoane pentru băuturi și mediu (ACE), o asociație profesională.

În prezent, colectarea și sortarea deșeurilor nu este uniformă în întreaga UE, fiind necesare investiții semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii, a declarat Wolfgang Ringel de la TOMRA, compania norvegiană de colectare și reciclare.

“Avem cu siguranță câteva instalații de sortare foarte mari, dar avem și unele mai mici, care nu au capacitatea necesară pentru a obține rezultatele de care este nevoie, așa că aceasta este o mare provocare”, a declarat Ringel.

Abordarea problemei costurilor

Problema fundamentală care împiedică reciclarea este reprezentată de costuri: producerea de materiale plastice din materii prime virgine este în prezent mai ieftină decât din produse reciclate. De asemenea, materialele plastice reciclate conțin adesea impurități și nu sunt disponibile în cantități suficiente pentru a înclina piața în favoarea lor.

Aceste probleme trebuie abordate dacă factorii de decizie politică doresc ca materialele plastice reciclate să fie mai competitive, a declarat Sicard.

“Dacă prețurile sunt evaluate în comparație cu materialul virgin, atunci vom eșua în mod colectiv și nu vom atinge [obiectivele] privind conținutul reciclat, deoarece acestea nu au pur și simplu același cost de producție. Wreducee nu se poate alinia pe producția de materiale plastice virgine. Acest lucru nu este adevărat și nu se va întâmpla”, a adăugat Sicard.

Soluția la aceste obstacole este un sistem holistic de resurse compus din trei elemente diferite: colectarea selectivă, sortarea deșeurilor mixte și sistemele de returnare a deșeurilor, a susținut Ringel.

Colectarea selectivă “nu va fi suficientă pentru a depăși obiectivul de 55% de reciclare a plasticului” și, prin urmare, sortarea deșeurilor mixte este necesară pentru a atinge obiectivele de reciclare și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Ardem plasticul ca nebunii. Acest lucru nu va funcționa, nu este o abordare sustenabilă”, a declarat el.

Producătorii de cutii de carton pentru băuturi iau, de asemenea, măsuri pentru a reduce materialele plastice utilizate în prezent în capacele sticlelor și ca strat protector în interiorul cutiilor de carton. Până în 2030, industria s-a angajat să folosească numai materiale reciclate sau materiale plastice pe bază biologică.

scroll to top