Închide

Comisia Europeană avertizează: Reforma pensiilor trebuie făcută aşa cum s-a angajat guvernul în PNRR

Avatar
Pensii Speciale

Colaj foto: playtech.ro

Timp de citire: < 1 minut

Comisia Europeană avertizează politicienii de la Bucureşti. Reforma pensiilor trebuie făcută aşa cum s-a angajat guvernul în PNRR. Iar modificările adoptate în Senat sunt insuficiente pentru a reduce cheltuielile.

Comisia Europeană vrea să se asigure că reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,2 la sută din PIB pe zona pensiilor speciale va fi realizată de autorităţile de la Bucureşti şi cere clarificări şi o analiză de impact bugetar pe modificările recente.

Cei de la Bruxelles doresc să afle dacă supraimpozitarea de 15 la sută a pensiilor speciale respectă ultima decizie a Curţii Constituţionale, care spune că orice pensie specială aflată în plată nu poate fi tăiată direct sau indirect prin introducerea de noi taxe.

Potrivit TVR, reprezentanţii Comisiei doresc să afle şi lista şi cuantumul sporurilor militare care stau la baza calculării acestor pensii.

Aceştia mai doresc să afle dacă acea interzicere a cumulului pensiei cu indemnizaţia se aplică şi în cazul actualilor parlamentari.

În următoarele săptămâni, oficialii de la Bucureşti trebuie să aibă o serie de întâlniri şi discuţii tehnice cu cei de la Bruxelles.

Potrivit unor surse, modificările operate la Senat nu ar duce la reducerea semnificativă a cheltuielilor cu pensiile speciale. Reducerea ar fi de doar 0,008 la sută din PIB.

scroll to top