Închide

RAPORT: De câți bani are nevoie un român pentru o viață decentă în 2023?

Avatar
Shopping spree

Fotografie de Karsten Winegeart pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, față de 8.659 lei în septembrie 2022, în creștere cu 15.2% , arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România. Pentru un adult singur, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent anul acesta este de 3.807 lei.

Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au actualizat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023 (raportat la luna septembrie).

Astfel, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în 2023 pentru:

  • o familie de doi adulți și doi copii este de 9978 lei pe lună
  • o familie de doi adulți și un copil este de 8205 lei pe lună
  • o familie de doi adulți fără copii este de 6162 lei pe lună
  • o persoană adultă singură este de 3807 lei pe lună.
Agfzad01oguzothkotbmzwi2mgviyjy3nmqynde4y2fmzdc2ng==.thumb
Foto: Fundația Friedrich Ebert România

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

„Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința (apă, energie electrică, gaz și energie termică)”, se arată în comunicatul Fundației, citat de Digi24.

Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supraviețuirii — adăpost, alimentație — coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Yxnoptjlnjq3ndnkyjk5mwy5mwzimtayzwe0zjexmge1odg4.thumb2
Foto: Fundația Friedrich Ebert România
scroll to top