Închide

Raport guvernamental | Supradozele de opioide costă economia SUA 1 trilion de dolari pe an

Avatar
pills, death, danger

Fotografie de HASTYWORDS pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Supradozele fatale de opioide costă economia Statelor Unite 1 trilion de dolari în fiecare an, potrivit unor declarații ale oficialilor guvernamentali, transmite CNBC.

Într-un raport publicat marți de Comisia Bipartizană din SUA pentru Combaterea Traficului de Opioide Sintetice, a fost dezvăluit că opioidele sintetice – în principal fentanil – au fost responsabile de aproape două din trei decese raportate prin supradoză de droguri în SUA în anul încheiat în iunie 2021.

Peste 100.000 de oameni au murit din cauza supradozelor de droguri în acea perioadă, o creștere cu 30% față de un an mai devreme. Iar supradozele au fost responsabile pentru mai mult de 1 milion de decese în SUA din 1999, conform raportului – acesta este mai mult decât dublu față de numărul cauzat de arme de foc sau accidente de mașină.

Comisia SUA pentru Combaterea Traficului de Opioide Sintetice include reprezentanți ai mai multor departamente și agenții federale, inclusiv Departamentul pentru Securitate Internă și Administrația pentru Aplicarea Drogurilor din SUA. Patru membri au fost numiți din Senat și Camera Reprezentanților.

„În 2018, potrivit Consiliului Consilierilor Economici de la Casa Albă, costul deceselor cauzate de supradoze a fost de 696 de miliarde de dolari, în ciuda faptului că reprezintă aproximativ două treimi din decesele anuale cauzate de supradoză de astăzi”, a spus comisia în raportul său. „Prin urmare, este rezonabil să se estimeze că supradozele de medicamente costă acum SUA aproximativ 1 trilion de dolari anual.”

Potrivit raportului, această „sumă uluitoare” a apărut în principal din productivitatea pierdută cauzată de decesele timpurii, precum și din costurile de îngrijire a sănătății și justiție penală.

Președintele Joe Biden a declarat că traficul ilicit de droguri este o urgență națională, printr-un ordin executiv din decembrie.

În 2017, fostul președinte Donald Trump a declarat că epidemia de opioide din America este o urgență de sănătate publică, numind-o o sursă de „rușine națională”.

Raportul spunea marți că traficul de droguri sintetice în SUA nu a fost doar o urgență de sănătate publică, ci „o urgență națională care amenință atât securitatea națională, cât și bunăstarea economică a țării”.

„În ceea ce privește pierderea de vieți omenești și daunele aduse economiei, opioidele sintetice ilicite au efectul unei arme cu mișcare lentă de distrugere în masă sub formă de pastile”, au spus autorii raportului.

Comisia a propus mai multe moduri în care guvernul ar putea adopta o „abordare la nivel național și coordonat” a crizei opioidelor, inclusiv dezvoltarea unui organism central care să implementeze toate politicile de control al drogurilor din SUA. Comisia a recomandat, de asemenea, creșterea accesului la tratamentul pentru dependență și colaborarea cu alte țări implicate în producția și distribuția de opioide sintetice.

Consiliul pentru Relații Externe a numit epidemia una dintre cele mai grave crize ale drogurilor din Statele Unite. Potrivit CFR, peste 1.300 de oameni pe săptămână mor din cauza supradozelor legate de opioide, în timp ce milioane de americani suferă de dependență de opioide.

Înainte de pandemia de Covid-19, ratele în creștere ale supradozelor fatale de opioide au fost responsabile pentru reducerea speranței de viață în Statele Unite. Speranța de viață a americanilor a scăzut din nou în 2020, ceea ce a fost atribuit în mare parte pandemiei, dar decesele legate de opioide au jucat și ele un rol.

Potrivit raportului de marți, abuzul de substanțe și decesele legate de opioide au crescut odată cu apariția pandemiei.

„În mod șocant, numărul deceselor prin supradoză în Statele Unite a crescut exponențial din 1979 și nu pare să scadă prea curând”, se arată în comunicat. „Din 1999, am pierdut peste un milion de americani din cauza supradozelor de droguri. Adică un milion de mame, tați, fii și fiice pierduți pentru că răspunsul țării noastre la epidemia de opioide a eșuat”, a declarat reprezentantul David Trone, copreședintele Comisiei, într-un comunicat de presă de marți.

Copreședintele senatorului Tom Cotton a adăugat că 274 de americani mor în fiecare zi din cauza supradozelor de droguri – adică o persoană la fiecare cinci minute, „și în fiecare zi se înrăutățește”.

Congresmanul Fred Upton, de asemenea membru al Comisiei, a cerut autorităților să reprime cartelurile mexicane de droguri și a spus că SUA trebuie să „forțeze mâna Chinei să reprime industria lor farmaceutică care furnizează cartelurilor compușii de bază folosiți pentru fabricarea opioidelor sintetice”.

scroll to top