Război din întâmplare – SCENARIUL 2 pentru 2025, din cele 5 SCENARII REALISTE Financial Times
Revizionism. Cuvântul la ordinea zilei în dreptul marilor puteri de la Răsărit. Dincolo de generalități, atât Putin, cât și Xi au în vedere cerințe teritoriale specifice. La Washington și Bruxelles, acum se presupune că Rusia este hotărâtă nu doar să se agațe de teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat, ci și să pună capăt independenței țării prin obținerea unui drept de veto asupra politicilor externe și de securitate ale Ucrainei, dar și să impună la Kiev un guvern prietenos cu Moscova.
Oficialii occidentali notează, de asemenea, că cererile lui Putin de dinainte de război s-au extins cu mult dincolo de Ucraina. Într-un ultimatum pe care Kremlinul l-a emis în decembrie 2021, cererile rusești includ retragerea tuturor forțelor NATO din țările est-europene care s-au alăturat alianței după prăbușirea blocului sovietic.
De aici se naște scenariul numărul 2 imaginat de Financial Times:
“Aliații occidentali intră în conflicte comerciale între ei.
Instabilitatea politică se răspândește în Europa, cu ascensiunea forțelor populiste, pe care le susțin atât Trump, cât și Putin.
În Ucraina este convenită o încetare a focului, dar există o teamă larg răspândită în Europa că Rusia va relua ostilitățile la un moment dat.
Trump însuși pune sub semnul întrebării în mod repetat dorința SUA de a-și apăra aliații.
China, Rusia sau Coreea de Nord – sau o combinație a acestor puteri – decid să profite de dezordinea occidentală lansând acțiuni militare în Asia și Europa. Dar calculează greșit.
Democrațiile asiatice și europene ripostează și, în cele din urmă, SUA sunt atrase în conflict, așa cum s-a întâmplat deja de două ori în secolul al XX-lea”,
scriu analiștii Financial Times în cel de-al doilea scenariu realist pentru 2025 numit “Război din întâmplare”