Raport: Până în 2050, pe marile piețe mondiale de tutun, oamenii vor renunța la fumatul clasic
O notă pentru investitori a grupului financiar Citigroup, citat de Bloomberg, arată că utilizarea țigărilor în mai multe regiuni ale globului ar putea ajunge la zero în următoarele trei decenii, pe măsură ce fumătorii renunță la fumat sau trec la consumul de produse alternative.
Fumatul va dispărea până în 2050 din Statele Unite, zone extinse din Europa și America Latină, dar și în Australia, dacă tendința de scădere a consumului de țigări, observată în ultimele decenii, va continua, potrivit lui Adam Spielman, analist la Citigroup, cel care a întocmit nota citată.
Analiza Citigroup demonstrează cât de important este ca marii jucători din industria mondială a tutunului, membrii așa-numitului grup ”Big Tobacco”, să dezvolte alternative competitive la țigările clasice.
Industria tutunului a suferit în ultimii ani unele dintre cele mai profunde schimbări din istoria sa: numărul copiilor și adolescenților care fumează în prezent a scăzut cu aproape trei sferturi în ultimii 20 de ani, consumul de tutun în rândul bărbaților este în scădere pentru prima dată, iar volumul global de țigări este în scădere continuă de zeci de ani.
Philip Morris International Inc., producătorul unor mărci de țigări precum Marlboro sau Chesterfield, a semnalat că țigările ar putea deveni perimate în decurs de un deceniu. Compania a fost deschizător de drumuri și a preluat inițiativa în privința alternativelor la fumatul clasic, prin dispozitivul său cu tutun încălzit IQOS, iar acum aproape un sfert din veniturile sale sunt obținute din produse de tutun necombustibil. Gigantul industriei tutunului s-a angajat într-o rivalitate acerbă cu rivalii de pe piața mondială, precum British American Tobacco, pentru a-i convinge pe fumători să treacă la consumul de produse alternative, precum vaping-ul sau tutunul oral pentru prizat (snus).
Din ”Big Tobacco”, Altria Group Inc. este compania care s-a mișcat cel mai încet pe frontul alternativelor la fumat, în condițiile în care aproximativ 82% din cifra sa de afaceri provine în continuare din vânzările de țigări, potrivit lui Spielman. Și, deși investește în consumul alternativ, compania nu deține de fiecare dată controlul asupra acestor investiții, având în vedere că tehnologia sa de vaping este dezvoltată prin compania Juul Labs Inc., la care Altria are un pachet substanțial de acțiuni (peste o treime). De asemenea, expunerea sa la segmentul de tutun încălzit se materializează doar prin comercializarea mărcii IQOS, deținută de Philip Morris.
Analistul Citigroup mai notează că produsele de generația următoare au încetinit declinul consumului de nicotină pe multe piețe, iar pe unele dintre ele declinul a fost chiar inversat.
Există, totuși, unele piețe în care fumatul țigărilor clasice ar putea să fie în continuare o obișnuință în 2050. Printre piețele cele mai importante de pe această listă se numără China, Franța și Rusia.
”Tendințele actuale nu sugerează o lume fără țigări”, a mai spus Adam Spielman în nota sa.