Închide

Războaiele cresc perspectivele de profit pentru industria americană de apărare în 2024

Avatar
war, soldiers, parachutes

Fotografie de ThePixelman pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Când Pentagonul i-a chemat la o întâlnire pe cei mai mari contractori din domeniul apărării din lume pentru a le spune să își intensifice producția la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, unul dintre directorii executivi a ezitat, spunând că nu vor să rămână cu un depozit plin de rachete atunci când luptele se vor opri, potrivit a trei persoane familiare cu discuția, citate de Reuters.

Aproape doi ani mai târziu, marile firme din domeniul apărării cântă o melodie diferită, mai multe dintre ele așteptându-se la o cerere puternică în 2024, pe măsură ce SUA și aliații săi se încarcă cu armament și muniții scumpe, cu gândul la ceea ce percep ca fiind acțiuni mai agresive din partea Rusiei și a Chinei.

Matematica este simplă. De exemplu, pentru a satisface cererea pentru apărarea antirachetă, producția de interceptoare Patriot pentru armata americană – un proiectil lansat spre o rachetă care se apropie cu scopul de a o doborî – va crește de la 550 la 650 de rachete pe an. La aproximativ 4 milioane de dolari fiecare, aceasta reprezintă un potențial de creștere a vânzărilor anuale de 400 de milioane de dolari numai pentru un singur sistem de armament.

Deoarece creșterea volumelor de producție a sistemelor mai vechi este întotdeauna mai profitabilă decât costurile mari de investiții asociate cu creșterea producției de sisteme noi, cererea mai mare va ajunge rapid la profitul companiei.

Se așteaptă ca acțiunile celor mai mari companii din domeniul apărării, care au depășit cu ușurință indicele bursier de referință S&P 500 în ultimii doi ani, să continue să crească, potrivit estimărilor de pe Wall Street.

Acțiunile Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman sunt prognozate să crească între 5% și 7% în următoarele 12 luni, în timp ce S&P ar urma să înregistreze câștiguri limitate.

Stocurile de armament ale SUA nu erau “pline” înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a declarat Eric Fanning, directorul executiv al Asociației Industriilor Aerospațiale din SUA, iar “adversarii văd că stocurile noastre încep să se subțieze și se epuizează”. Prin urmare, cererea este determinată de agresiunea chineză, de teama față de agresiunea rusă și pentru a sprijini aliații din Orientul Mijlociu, a spus el.

Producția de sisteme Patriot poate fi defalcată pentru a arăta cum vânzările de articole de bază vor afecta o serie de companii. Pentru început, RTX produce radarele și sistemele terestre, iar Lockheed Martin produce rachetele interceptoare de ultimă generație.

RTX a sporit producția de lansatoare și sisteme de control la 12 unități pe an. Un lansator și un radar costă împreună aproximativ 400 de milioane de dolari fiecare.

Boeing a declarat că, în următorii ani, va crește cu peste 30% capacitatea de producție a fabricii sale din Huntsville, Alabama, pentru senzorii care sunt folosiți pentru ghidarea rachetelor Patriot.

Un alt semnal de cerere puternică poate fi văzut în stocul de motoare de rachetă solide care sunt folosite de vasta gamă de arme aflate la mare căutare de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Statele Unite au doi producători principali de motoare de rachetă, Northrop Grumman și L3Harris Technologies, care au declarat amândoi că au înregistrat o creștere a cererii.

Northrop a declarat că o mare parte din această creștere se datorează cererii pentru motoarele sale de rachete și focoasele din sistemele de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), care sunt foarte utilizate în Ucraina.

GMLRS sunt rachete ghidate prin GPS cu focoase de 90 kg (200 de lire). Lockheed Martin produce 10.000 de rachete pe an și își mărește producția la 14.000. Acestea au un cost mediu de 148.000 de dolari fiecare, potrivit documentelor armatei, iar până în prezent au fost trimise în Ucraina peste 6.100, potrivit unei analize Reuters.

“Fiecare zi în care munițiile sunt lansate întărește nevoia de stocuri substanțiale”, a declarat într-un interviu acordat Reuters Tim Cahill, care conduce divizia de rachete și control al focului de la Lockheed – contractor principal pentru interceptoarele Patriot și GMLRS. “Și nu văd că acest lucru va scădea”.

Un director de la un producător de motoare de rachetă a declarat că administrația președintelui Joe Biden a prioritizat munițiile în cererea sa de buget al Pentagonului pentru 2024.

El se aștepta la o creștere a comenzilor în așteptare odată ce contractele vor fi încheiate în urma adoptării proiectului de lege privind politica de apărare în valoare de 886 de miliarde de dolari, cunoscut sub numele de NDAA, sau National Defense Authorization Act. Aceasta a fost aprobată de Congres săptămâna trecută și se așteaptă ca Biden să o promulge.

scroll to top