Închide

Război alimentar în UK: Premierul Johnson vs. mâncarea nesănătoasă

Avatar
obesity, stop, stop obesity

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Premierul britanic Boris Johnson a lansat un atac asupra obezității și obiceiurilor alimentare nesănătoase și vrea să interzică promoțiile pentru aceste alimente în supermarketuri. Criza pandemiei de coronavirus i-a consolidat convingerea că aceasta ar trebui să fie calea corectă, spune el.

Guvernul britanic plănuiește restricții pentru promoțiile la alimentele care conțin prea mult zahăr, sare și grăsimi, relatează The Times. Supermarketurile nu ar mai avea voie să deruleze campanii de tipul ”cumperi un produs, primești încă unul gratis” pentru anumite produse, iar dulciurile nu vor mai fi dispuse în zonele ”fierbinți” ale magazinelor, la capetele culoarelor sau la intrările în magazine. De asemenea, unitățile de alimentație publică și catering vor menționa conținutul caloric al alimentelor. Măsurile luate de guvern sunt așteptate la sfârșitul acestei luni.

Decizia este oarecum surprinzătoare, deoarece Johnson a fost întotdeauna un susținător al libertății individuale în ce privește alimentația. De când a fost infectat cu noul coronavirus, întreagă filosofie a lui Boris Johnson privind sănătatea s-a schimbat, fiind de acum convins că este nevoie să acționeze rapid pe acest front.

Obezitatea – în special în rândul copiilor și adolescenților – este o problemă tot mai presantă în Marea Britanie, în condițiile în care numărul persoanelor supraponderale s-a dublat în ultimii 20 de ani. Inutil de adăugat că noul coronavirus îi afectează mai grav pe pacienții supraponderali sau obezi.

În mandatul precedentul cabinet, cel condus de Theresa May, guvernul făcuse deja câteva propuneri similare, inclusiv interzicerea publicității la produsele alimentare nesănătoase pentru copii la TV și în mediul online. Una dintre propunerile făcute de Theresa May era ca spoturile TV pentru gustări nesănătoase să nu poată fi difuzate până după ora 21:00. Primul ministru Johnson a spus că, deocamdată, nu dorește să introducă această măsură.

scroll to top