Războiul comercial escaladează. Donald Trump promite să răspundă la tarifele de retorsiune ale UE
Președintele american Donald Trump a declarat că va răspunde la tarifele de retorsiune ale Uniunii Europene, pe măsură ce războiul comercial global se intensifică, transmite Euronews.
El nu a precizat cum va răspunde la contramăsuri, dar a spus: „Desigur, voi răspunde”, când a fost întrebat de reporteri la Casa Albă miercuri.
Trump a amenințat că va dubla tarifele pentru oțelul și aluminiul canadian la 50%, înainte de a se retrage la o rată de 25% după ce Ontario a suspendat suprataxa de electricitate către SUA mai devreme în cursul zilei.
Răspunsuri din partea partenerilor comerciali
Trump a continuat miercuri cu tarifele generale de 25% pentru oțel și aluminiu către alte țări, ceea ce a determinat contramăsuri imediate din partea UE și a Canadei.
UE a ripostat cu taxe de import pentru bunuri americane în valoare de 26 de miliarde EUR „care corespund domeniului de aplicare economic al tarifelor americane”, marcând o acțiune majoră de retorsiune la recenta escaladare tarifară a administrației Trump.
La 1 aprilie, Comisia Europeană va relua contramăsurile din perioada 2018-2020 din timpul primului mandat al lui Trump împotriva unor bunuri americane în valoare de 8 miliarde EUR, urmate de un nou pachet de tarife în valoare de 18 miliarde EUR la jumătatea lunii aprilie.
În declarație, Comisia Europeană a afirmat: „Comisia regretă decizia SUA de a impune astfel de tarife, pe care le consideră nejustificate, perturbatoare pentru comerțul transatlantic și dăunătoare pentru întreprinderi și consumatori, ducând adesea la creșterea prețurilor”.
Comisia a adăugat, de asemenea, că „UE rămâne pregătită să colaboreze cu administrația SUA pentru a găsi o soluție negociată”, iar contramăsurile „pot fi anulate în orice moment în cazul în care se găsește o astfel de soluție”.
Canada a răspuns cu noi tarife vamale de 25% asupra produselor fabricate în SUA, în valoare de 30 de miliarde de dolari canadieni (19 miliarde de euro), care intră în vigoare joi la miezul nopții EST (6 am CET). Taxele vor fi egale cu tarifele americane „dolar pentru dolar”.
În total, contramăsurile vor avea un impact de 12,6 miliarde de dolari canadieni (8,05 miliarde de euro) asupra produselor din oțel, de 3 miliarde de dolari canadieni (1,9 miliarde de euro) asupra aluminiului și de 14,2 miliarde de dolari canadieni (9,1 miliarde de euro) asupra altor articole. Canada este cel mai mare exportator de oțel către SUA, urmată de Mexic, Brazilia și China în 2024.
Alte țări nu au luat contramăsuri imediate împotriva tarifelor impuse de Trump pentru metale, dar majoritatea și-au exprimat dorința de dialog.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că Marea Britanie va „păstra toate opțiunile pe masă” și „negociază un acord economic care acoperă și va include tarifele dacă vom reuși”.
Premierul australian Anthony Albanese a declarat că tarifele lui Trump sunt „complet nejustificate” și că Australia va continua discuțiile pentru o scutire. China nu a răspuns direct la noile tarife, dar a declarat că SUA „îi datorează un mare mulțumesc”, deoarece Beijingul a reușit să controleze comerțul cu fentanil.
Piețele globale își revin
Piețele bursiere din SUA și-au revenit în ciuda escaladării recente a războiului comercial global, în urma publicării miercuri a unor date mai scăzute decât se așteptau privind inflația.
Indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 0,5%, după ce a scăzut în teritoriu aproape de corecție în acest an, condus de principalele acțiuni tehnologice. Dolarul american a slăbit în raport cu majoritatea monedelor din grupul G-10 pe fondul așteptărilor că Rezerva Federală ar putea reduce ratele dobânzilor mai devreme din cauza preocupărilor economice.
Cu toate acestea, analiștii au avertizat că revenirea pieței ar putea fi de scurtă durată din cauza incertitudinilor actuale. Michael Brown, analist principal de cercetare la Pepperstone, a scris într-o notă că va continua să vândă în urma creșterii acțiunilor, așteptându-se ca aurul să atingă un nou nivel maxim datorită sentimentului de reducere a riscului.
Cu toate acestea, piețele bursiere europene au continuat să înregistreze performanțe superioare celor ale piețelor similare globale, datorită așteptărilor privind relaxarea normelor fiscale pentru cheltuielile de apărare.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că Ucraina a acceptat un acord de încetare a focului de 30 de zile cu Rusia, sporind optimismul cu privire la perspectivele blocului. Euro a scăzut ușor față de dolarul american, dar a rămas la un maxim al ultimelor patru luni de puțin sub 1,09.
Piețele asiatice au fost mixte în primele tranzacții de joi, cu Nikkei 225 din Japonia și Kospi din Coreea de Sud în creștere, în timp ce ASX 200 din Australia și Hang Seng Index din China au continuat să scadă.