Închide

Războiul împotriva ONG-urilor, ediția slovacă | Noul guvern renunță la legea ”2%” și dă banii la pensii

Avatar

Fotografie de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Războiul noului premier populist pro-rus din Slovacia, Robert Fico, împotriva ONG-urilor continuă: cabinetul condus de Fico propune modificarea Codului Fiscal al țării în așa fel încât cetățenii vor avea opțiunea de a redirecționa o parte din impozite către sistemul de pensii, nu către ONG-uri, așa cum prevede legislația actuală atât în Slovacia, cât și în România. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Muncii, Erik Tomáš, citat de publicația Euractiv.com.

Actualul Cod Fiscal slovac oferă persoanelor fizice și companiilor opțiunea de a redirecționa 2% din impozitele datorate statului unui ONG la libera lor alegere.

”Este o decizie care va dăuna nu numai organizațiilor non-profit anticorupție, ci și, de exemplu, organizațiilor care ajută tocmai persoanele în vârstă sau grav bolnave. Noul guvern pune astfel societatea pe picior de război cu ea însăși, prin crearea artificială a unei competiții între organizațiile civice și persoanele vârstnice”, spune Norbert Chomistek de la ONG-ul ”Stop Corruption”.

Marcel Zajac, președintele al Camerei Organizațiilor Non-Guvernamentale din Slovacia, a spus, la rândul său, că schimbarea legislației fiscale ar aduce ”pierderea unei părți semnificative a finanțării pe care organizațiile non-profit le folosesc pentru a-și îndeplini obiectivele de interes public”, adăugând că majoritatea banilor donați sunt alocați către organizațiile sociale și de sănătate.

În 2023, slovacii au redirecționat aproape 94 de milioane de euro către ONG-uri în baza opțiunii prevăzute în Codul Fiscal, în creștere cu 12 milioane de euro față de anul precedent. Cel mai mare beneficiar al ajutorului în ultimii mai mulți ani a fost Fundația Pontis, care promovează, printre altele, inovația socială și antreprenoriatul responsabil.

Guvernul Fico vrea mai mulți bani la buget pentru majorarea celei de-a 13-a pensii primite de toți pensionarii slovaci. Până acum, sumele primite variau de la 50 la 300 de euro, însă Fico vrea să ridice cuantumul la 606 euro. De asemenea, reformarea sistemului de pensii și alocații sociale va cuprinde și anularea alocațiilor parentale introduse de guvernul anterior, care fac parte din sistemul asigurărilor sociale.

Noul ministru al Muncii, Erik Tomáš, a recunoscut că schimbările vizate vor afecta finanțele ONG-urilor, dar că vrea să treacă reformele într-o procedură accelerată. Declarația a stârnit alt val de furie din partea ONG-urilor, care au spus că procedura aleasă nu lasă loc de dezbatere și că este dăunătoare procesului democratic.

De altfel, încă din campania electorală Fico declarase război ONG-urilor, spunând că are de gând să pună capăt ”domniei ONG-iste”. Mai mult, a promis că va introduce o lege a ”agenților străini”, după modelul rusesc, care va eticheta ca atare toate organizațiile și entitățile publice și private care primesc finanțare străină.

scroll to top