Închide

Războiul lui Putin ar putea readuce importurile din Iran pe piața europeană de gaze naturale

Avatar
Middle eastern countries in a world map

Fotografie de Lara Jameson pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Duminică, adjunctul ministrului Petrolului de la Teheran, Majid Chegeni, a anunțat că Iranul ia în considerare posibilitatea de a exporta gaze naturale în Europa, pe fondul creșterii prețurilor la energie din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, anunță publicația Euractiv.com.

”Iranul studiază acest subiect, dar nu am ajuns încă la o concluzie. Iranul urmărește întotdeauna dezvoltarea diplomației energetice și extinderea pieței”, a declarat Majid Chegeni, citat de agenția oficială de presă a ministerului, Shana.

Deși Iranul se poate lăuda cu unele dintre cele mai mari rezerve dovedite de gaze naturale din lume, industria sa de profil a fost afectată de sancțiunile SUA care au fost reimpuse în 2018, când Washingtonul s-a retras din acordul nuclear semnat anterior între Teheran și marile economii mondiale.

Discuțiile care vizează relansarea acordului nuclear care data din 2015 au început anul trecut la Viena, dar au fost puse on hold în ultimele săptămâni, pe fondul unor diferende rămase fără soluții, potrivit participanților la negocieri.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a creat o spirală de creștere a prețurilor la petrol și gaze la nivel mondial, iar multe țări europene depind de importurile de materii prime energetice din Rusia.

Situația s-a înrăutățit miercuri, când Kievul a declarat că Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze printr-un important nod de tranzit din estul Ucrainei, alimentând temerile că invazia Moscovei ar putea agrava criza energetică din Europa.

Anul trecut, Uniunea Europeană a recepționat o cantitate de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, reprezentând 45% din importurile sale.

Ministrul adjunct al Petrolului din Iran a mai confirmat că Teheranul și Bagdadul au semnat un memorandum de înțelegere în urmă cu câteva săptămâni, prin care Iranul își va crește exporturile de gaze naturale către Irak.

”Exporturile de gaze din Iran au crescut, iar prin acest memorandum am căzut de acord că datoria Irakului față de Iran, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, va fi plătită până la sfârșitul lunii mai”, a adăugat Chegeni.

În ciuda rezervelor proprii considerabile de gaze, investițiile slabe cauzate de deceniile de război neîntrerupt și de sancțiunile impuse de Occident au lăsat Irakul dependent de importurile de la vecinul său dinspre Est, acestea asigurând circa o treime din necesarul său de gaze.

Sancțiunile SUA asupra petrolului și gazelor iraniene au complicat însă plățile pe care Irakul trebuie să le achite pentru importurile dinspre Teheran. Pentru a putea să respecte regimul sancțiunilor impuse Iranului, Bagdadul folosește o metodă complexă de plată: Irakul nu are dreptul să plătească pur și simplu în numerar importurile din Iran, plățile putând fi făcute doar în condițiile în care sumele remise Teheranului vor fi folosite pentru finanțarea de importuri de alimente și medicamente.

Uniunea Europeană a încercat deja să reînnoade legăturile cu Teheranul în 2014, după ce Rusia a invadat și, ulterior, a anexat ilegal Crimeea, dar aceste încercări au eșuat până acum.

scroll to top