Spania: zile de concediu medical pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe

, ,
Autor:    -  
woman's hand on face
Fotografie de Mehrpouya H pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Spania ar putea deveni prima țară din Europa care va institui, prin lege, posibilitatea acordării unor zile de concediu medical pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe. Autoritățile spaniole ar putea să aprobe un proiect de lege care modifică în acest sens legea avortului, parte dintr-o mai amplă reformă a sănătății, potrivit Euractiv.com.

Publicația citează surse din cadrul coaliției de guvernare, alcătuită din Partidul Socialist al Muncitorilor Spanioli (PSOE) și ”Unidas Podemos” (UP), care au declarat vineri că se așteaptă ca proiectul de lege să fie aprobat, în urma unui acord acord la care au ajuns ministerul Egalității – care a declanșat inițiativa legislativă – și ministerul Asigurărilor Sociale, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

”Vom recunoaște prin lege dreptul femeilor care suferă de dureri menstruale să beneficieze de sprijin într-o situație de invaliditat temporară specială, care va fi plătită de stat din prima zi”, a declarat ministrul Egalității, Irene Montero, într-o postare pe Twitter.

Angajatorii nu vor acoperi concediul medical și nici nu va fi necesară o contribuție minimă la sistemul de asigurări sociale, așa cum se întâmplă în cazul altor dizabilități temporare obișnuite, conform propunerii pe care guvernul urmează să o aprobe marți, susțin sursele citate.

Legea va permite, de asemenea, realizarea procedurilor de avort în sistemul public de sănătate și va elimina obligația fetelor de 16 și 17 ani de a solicita acordul pentru avort părinților sau tutorilor.

Dacă va ajunge să fie adoptată, legea ar fi prima de acest fel din Europa.

În Italia, o propunere similară a fost prezentată în 2016, dar nu a fost niciodată aprobată, în timp ce în Germania femeile pot cere concediu medical invocând durerile menstruale, dar acesta nu este un drept instituit ca atare în legislație.

În afara Europei, un astfel de drept a fost recunoscut femeilor din Japonia încă din 1947, alte țări în care este legiferat incluzând și Coreea de Sud, Indonezia și Zambia.

Ministerul Egalității de la Madrid a insistat de luni de zile pentru ca această prevedere să fie inclusă în viitoarea lege a avortului, dar membrii PSOE din cadrul coaliției au fost mai precauți în a-și exprima sprijinul pentru aceasta, în timp ce negocierile erau încă în desfășurare.

Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, tot de la UP, a susținut proiectul de lege, dar ministrul socialist al Securității Sociale, José Luis Escrivá, a declarat joi că problema este ”încă în discuție”.

Liderul opoziției, conservatorul Alberto Núñez Feijóo, a declarat vineri că poziția sa este clară: concediul medical trebuie dat de medici, pentru că ei știu cu exactitate în care cazuri este potrivit și în care nu.

Legislația a generat multe controverse și dezbateri în Spania, întrucât medicii ginecologi și medicii de familie au îndemnat oamenii și mass-media să nu banalizeze o problemă de care suferă multe femei.

Într-o declarație pentru agenția EFE, șeful Departamentului pentru Sănătatea Femeii din cadrul Societății Medicilor Generaliști și de Familie din Spania, Lorenzo Armenteros, a spus că durerea menstruală este un motiv valid pentru acordarea de concediu medical și că noua reglementare va permite extinderea acordării sale, în mod regulat, pentru femeile care suferă din această cauză.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!