Realegerea lui Donald Trump ar trebui să provoace îngrijorare pentru companiile de modă?

, , , ,
Autor:    -  
Trump Signing
Foto: Fox Business

Timp de citire: 3 minute

Donald Trump este din nou președintele SUA. Asociațiile și experții se tem de consecințe negative pentru economia Europei ca urmare a realegerii sale. Promisiunile sale electorale, în special în ceea ce privește tarifele mai mari la importuri, provoacă îngrijorare pentru companiile de modă, transmite Fashion United.

Realegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA a stârnit îngrijorare în rândul asociațiilor de afaceri și experților europeni.

Tarifele ridicate planificate pentru importuri ar putea amenința economia europeană, inclusiv industria modei.

Experții prevăd consecințe negative pentru creșterea economică în Europa și prețuri mai mari pentru consumatorii din SUA din cauza politicii tarifare.

În lumina victoriei electorale a lui Trump, economiștii avertizează cu privire la incertitudinile din politica comercială. Viitorul președinte al SUA este cunoscut pentru poziția sa protecționistă și, în timpul campaniei sale, a promis tarife între 10 și 20 % pentru toate importurile din străinătate. Mărfurile din China s-ar putea confrunta cu suprataxe de 60 până la 100 %.

Preocupări

Este încă neclar în ce măsură viitorul președinte își va pune în aplicare amenințările. Cu toate acestea, asociațiile comerciale europene și-au exprimat deja îngrijorarea miercuri.

„Importanța sistemului comercial globalizat, așa cum l-am cunoscut și cum a făcut Germania puternică, va continua să piardă din semnificație după rezultatul alegerilor”,

a declarat miercuri Gero Furchheim, președintele asociației industriale germane Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland.

„Singura întrebare este cât de radicală și rapidă va fi bulversarea”.

Tensiunea s-a reflectat și pe piața bursieră. Acțiunile producătorilor auto germani dependenți de export, precum VW și Daimler, au scăzut, la fel ca și acțiunile companiilor de îmbrăcăminte precum Adidas și Puma. Prețul acțiunilor Adidas a scăzut cu 3,9 %, în timp ce concurentul Puma a scăzut cu 1,1 %.

Previziuni

Unii economiști se așteaptă ca Trump să impună inițial tarife care să țină capul de afiș. Cu toate acestea, chiar și tarifele selective ale SUA ar putea avea deja un impact asupra dezvoltării economice în Europa. În cazul în care aceste tarife intră în vigoare, Berenberg Bank din Hamburg și-ar reduce prognoza de creștere pentru 2025 pentru Germania cu aproximativ 0,2 puncte procentuale și pentru alte țări europene cu aproximativ 0,1 puncte procentuale.

Dacă Trump ar impune un tarif de 10% pentru toate importurile din Europa, pagubele ar putea fi și mai mari, potrivit economiștilor Holger Schmieding și Felix Schmidt.

Dirk Chlench de la banca universală Landesbank Baden-Württemberg presupune că UE „s-a pregătit, din câte se pare, cu noi instrumente și proceduri” pentru provocările din partea Washingtonului.

„Cu toate acestea, consecințele negative pentru exporturi și investiții în cadrul UE par inevitabile. Este probabilă continuarea stagnării sau chiar o reintrare în recesiune”.

Până la 24 de miliarde de dolari

Înainte de noaptea alegerilor, asociația comercială americană National Retail Federation a calculat impactul potențial al tarifelor amenințate de Trump asupra consumatorilor. Tarifele mai mari ar scumpi bunurile pentru consumatorii americani. Potrivit unui studiu, aceștia ar putea pierde între 46 și 78 de miliarde de dolari americani (42,9 și 72,7 miliarde de euro) din puterea de cumpărare dacă tarifele amenințate sunt puse în aplicare.

Asociația a examinat, de asemenea, impactul asupra a șase categorii de produse, inclusiv jucării, mobilier, îmbrăcăminte și încălțăminte. Prin urmare, consumatorii ar trebui să cheltuiască între 13,9 și 24 de miliarde de dolari în plus pe modă și între 6,4 și 10,7 miliarde de dolari în plus pe încălțăminte.

Cuvinte mari

Trump a amenințat cu tarife și în trecut. De exemplu, în timpul mandatului său anterior, președintele american a amenințat că va impune tarife vamale pentru produse franceze precum cosmetice, genți de mână și alte bunuri de lux. Acestea au fost concepute ca o măsură de retorsiune împotriva taxelor din legislația UE privind serviciile digitale, dar nu au fost niciodată puse în aplicare efectiv. Cu toate acestea, amenințările au provocat temporar o scădere a prețului acțiunilor LVMH Moët Hennessy, societatea-mamă a Louis Vuitton.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!