Închide

Recep + Boyko = love. Dedesubturile unei ”bromance” între Ankara și Sofia, cu implicații în UE

Avatar
Erdogan Borissov

Doi prieteni de nădejde, Recep Tayyip Erdoğan și Boyko Borissov. Sursa foto: Sofia Globe.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a dat în această săptămână semnalul unei intervenții deschise în politica internă din Bulgaria. Cel puțin aceasta este interpretarea experților și analiștilor politici de la Sofia după intervenția video a lui Erdoğan la o conferință a Mișcării Turce pentru Drepturi și Libertăți (DPS), partid etnic turc din Bulgaria. Relația caldă de prietenie dintre liderii Turciei și Bulgariei este de notorietate, având efecte neașteptate inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Acum o săptămână, pe 12 decembrie, Erdoğan s-a adresat într-o alocuțiune video la o conferință de partid a DPS (parte a Renew Europe), care l-a reales pe Mustafa Karadayi pentru un nou mandat la conducerea partidului.

DPS este o prezență constantă în peisajul politic al Bulgariei, cu 25 de parlamentari în Adunarea Națională de 240 de membri. Oficial, DPS este în opoziție, dar a sprijinit guvernul premierului Boyko Borissov în momente decisive, în schimbul unor beneficii economice.

”Dragi membri ai Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, dragi frați și surori, vă felicit cu cele mai sincere sentimente de dragoste și dor”, a spus Erdoğan în discursul citat de Euractiv.com.

El a adăugat:

”Vedem că sub președinția dragului meu prieten Boyko Borissov, Bulgaria face față crizei provocate de pandemie. Bazându-se pe înțelegerea faptului că prietenii la nevoie se cunosc, Turcia sprijină, în măsura posibilităților sale, popoarele prietenoase și frățești.”

Declarația a venit la o zi după ce a devenit cunoscut faptul că Borissov, împreună cu Germania Angelei Merkel, au contribuit decisiv la blocarea eforturilor UE de a impune sancțiuni Turciei la summitul liderilor din 10-11 decembrie.

Este important de menționat că Erdoğan l-a lăudat pe Borissov, dar nu l-a menționat deloc pe Ahmed Doğan, liderul istoric al DPS, președinte fondator al mișcării din 1990 până în 2013, care l-a numit pe Erdoğan ”dictator” în trecut. De altfel, înainte de alegerile din 2017, Turcia a încercat fără succes să creeze DOST, un al doilea partid etnic turc în Bulgaria, într-o acțiune ostilă directă la adresa DPS.

Dragostea cu năbădăi dintre DPS și Turcia lui Erdoğan

Fostul ministru bulgar de externe Ivaylo Kalfin a reamintit că DPS a avut relații complicate cu Turcia, în special sub Erdoğan.

”Felul în care s-a adresat Erdoğan în congresul DPS este un punct de reper. DPS este în opoziție, dar are o influență importantă asupra guvernului pe care nu ezită să o folosească. Partidul are nevoie de o prezență puternică la putere, iar sprijinul care vine din Turcia ar trebui să îi ajute să aibă un rezultat electoral mai ridicat și instrumente mai puternice pentru negocierea unei viitoare coaliții”, a spus fostul ministru de externe pentru Euractiv.com.

Bulgaria urmează să organizeze alegeri parlamentare în primăvară.

Politologul Parvan Simeonov de la Gallup Bulgaria notează că Erdoğan încearcă, pentru prima dată, să se poziționeze ca factor în politica internă de la Sofia.

”DPS a fost ani la rând un adversar fățis al lui Erdoğan. Acum însă, declarația lui Erdoğan vine de la nivelul cel mai înalt al statului și face parte din ceea ce numim «politică mare»”, a comentat Simeonov.

Potrivit acestuia, prin menționarea explicită a numelui lui Borissov la un forum politic al DPS, numindu-l ”prieten drag”, Erdoğan legitimează cooperarea politică viitoare între DPS și partidul GERB al lui Borissov (afiliat PPE).

Simeonov subliniază că Erdoğan s-a putut baza până acum pe Borissov în privința relațiilor cu Europa.

Kalfin consideră, de asemenea, că discursul lui Erdoğan ar trebui văzut în contextul relațiilor bilaterale.

”Este deja de notorietate faptul că Borissov îl reprezintă pe Erdoğan în UE, așa cum Erdoğan însuși spusese cu ani în urmă. Și-a exprimat limpede bucuria și entuziasmul pentru că prietenul său Borissov a fost vocea Turciei în UE. Cu intervenția sa către DPS, Erdoğan repetă același lucru pentru electoratul DPS, pentru etnicii turci din Bulgaria”, a comentat Kalfin.

Kalfin a făcut și o interesantă remarcă de natură politico-istorică:

Când Erdoğan a devenit președinte, el ”a dezvoltat teoria influenței fostului Imperiu Otoman și a susținut că toate țările care făcuseră parte din Imperiu erau o zonă de interes pentru Turcia. Așadar, atitudinea lui Erdoğan față de Bulgaria continuă să reflecte atitudinea fostului conducător care își privește teritoriile.”

scroll to top