Reconstrucție cu cine? Kievul luptă împotriva plecării muncitorilor. Dar Occidentul are o ofertă mai bună

, , ,
Autor:    -  
Ucraina Europa Ue
Foto: Nurphoto | Getty Images

Timp de citire: 3 minute

Companiile ucrainene vor să atragă oamenii care au fugit din țară de la debutul războiului, dar s-ar reîntoarce, și o fac cu mai mulți bani și locuințe de serviciu. Dar Uniunea Europeană oferă mai multă siguranță – și un nivel salarial mult mai ridicat.

În timp ce războiul de agresiune al Rusiei face ravagii în Ucraina, antreprenorii din țară se pregătesc cu prudență pentru viitor. La fel și Vitaliy Kropatschow. Industriașul ucrainean deține o serie de companii importante în sectorul energetic al țării, iar acum vrea să lanseze o rețea de stații de încărcare pentru vehicule electrice, conform Der Standard.

Este o “industrie promițătoare”, spune Kropatschow. La urma urmei, Ucraina vrea să adere la UE – iar UE vrea ca ei să renunțe la combustibilii fosili. Cu toate acestea, antreprenorul are o problemă: nu găsește niciun muncitor. Pe termen lung, acest lucru ar putea pune în pericol reconstrucția Ucrainei.

Scădere demografică puternică

Nu numai că Ucraina are o istorie îndelungată de emigrare. Dar are și o rată scăzută a natalității, în combinație cu o speranță de viață scăzută în comparație cu alte țări europene. Asta înseamnă că populația îmbătrânește și scade. Din 1996, populația a scăzut cu aproximativ o cincime. Toate acestea s-au întâmplat înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. De atunci, situația demografică s-a înrăutățit foarte mult. Mii de oameni au murit în urma războiului, iar mulți alții au fost înrolați în armată. În plus, există o mișcare masivă de fugă din țară.

Potrivit UNHCR, agenția Națiunilor Unite pentru refugiați, la jumătatea lunii martie, aproximativ 8 milioane de ucraineni ar fi fugit în Europa. Puțin peste 5 milioane de persoane s-au mutat, de asemenea, din regiunile estice ale țării spre vest. Iar mișcarea de refugiați continuă: numai de la începutul anului 2023, 500.000 de ucraineni au părăsit țara și nu s-au mai întors deocamdată. Cei mai mulți dintre refugiați, aproximativ 1,5 milioane de persoane, au căutat adăpost în Polonia. În România sau Austria au fost înregistrați până în prezent aproximativ 100.000 de refugiați.

Lucrători de bun venit

În Germania, refugiații au avut un drept de ședere temporară începând cu 12 martie 2022, care a fost prelungit ultima dată până la 4 martie 2024. Această “legitimație pentru persoanele strămutate”, care se bazează pe o directivă UE, asigură, de asemenea, accesul pe piața muncii. Pentru exercitarea efectivă a profesiei este necesar un permis suplimentar, care este eliberat de Forțele de Muncă. În viitor însă, acest obstacol va fi complet eliminat. Curând, pe modelul Germaniei, refugiații ucraineni vor fi exceptați de la Legea privind ocuparea forței de muncă pentru străini și vor fi admiși automat pe piața muncii, așa cum se întâmplă în prezent în Germania.

Bonus pentru întoarcere

Reîntoarcerea oamenilor în țară va fi probabil una dintre provocările majore ale Ucrainei. Lipsa de muncitori este acum atât de mare încât femeile acceptă locuri de muncă dominate de bărbați, spune industriașul Kropatschow. O modificare recentă a legii permite femeilor să lucreze în mine.

“Distrugerea infrastructurii este o problemă – dar cea mai mare este lipsa de lucrători. Mulți oameni bine pregătiți s-au stabilit între timp în alte țări”, spune Kropatschow.

La aceasta se adaugă nivelul mai ridicat al salariilor din UE. Prin urmare, companiile încearcă să atragă muncitorii înapoi în Ucraina – mai ales cu stimulente monetare. Pentru proiectul său de stații de încărcare electronică, Kropatschow oferă celor care se întorc în țară capital de pornire și un apartament de serviciu. Este discutabil dacă acest lucru va fi suficient pentru a-i aduce pe oameni înapoi în zona de război.

Rezultatele studiului au fost până acum inconsecvente – între 23 și 90% dintre refugiații ucraineni se așteaptă la o ședere mai lungă. În general, există multe indicii care sugerează că refugiații ucraineni vor rămâne acolo unde s-au stabilit.

Durata războiului influențează reîntoarcerea acasă

“În majoritatea contextelor de fugă din țară, refugiații doresc mai întâi să se întoarcă, dar cu cât durează mai mult, cu atât este mai puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Cu cât durează mai mult situația de strămutare, cu atât mai mare este probabilitatea de a rămâne în țara gazdă.”,

spune Judith Kohlenberger, cercetător în domeniul migrației de la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena.

Dacă refugiații se vor întoarce în cele din urmă în Ucraina depinde și de alți factori. Studiile au arătat că distanța față de țara de origine joacă un rol.

“Asta înseamnă că acei refugiați care au emigrat dincolo de țările vecine imediate, cum ar fi Polonia, au avut de la început o dorință ceva mai puțin pronunțată de a se întoarce”,

conchide Kohlenberger.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!