Redresarea neașteptată a zonei euro se intensifică în mod nesperat în aprilie


Autor:    -  
euro, stack, money
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Relansarea economică a zonei euro a accelerat în mod neașteptat în această lună, deoarece industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar a înregistrat o creștere a cererii, care era deja foarte puternică, compensând astfel o scădere tot mai accentuată în sectorul manufacturier, conform sondajelor, potrivit Reuters.

Indicele compozit flash HCOB al directorilor de achiziții (Purchasing Managers’ Index (PMI), compilat de S&P Global și considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a sărit la un maxim al ultimelor 11 luni, de 54,4 în aprilie, de la 53,7 în martie, potrivit datelor publicate vineri.

Această cifră a fost mult peste pragul de 50 care separă creșterea de contracție și a egalat ce a mai mare prognoză dintr-un sondaj Reuters, care nu prevăzuse nicio schimbare față de martie.

“Indicii HCOB Purchasing Managers’ Indices pentru zona euro arată o imagine de ansamblu foarte prietenoasă a unei economii care continuă să-și revină”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. “Cu toate acestea, o privire mai atentă relevă faptul că creșterea este distribuită foarte inegal. De exemplu, decalajul dintre sectorul serviciilor, parțial în plină expansiune, pe de o parte, și sectorul manufacturier, în curs de slăbire, pe de altă parte, s-a adâncit și mai mult.”

Pentru a face față cererii în creștere, firmele au mărit numărul de angajați în cel mai rapid ritm din luna mai a anului trecut. Indicele de ocupare a forței de muncă a sărit la 54,7 în aprilie, de la 53,3.

Un PMI care acoperă industria serviciilor a urcat la 56,6 în această lună de la 55,0, contrazicând așteptările din sondajul Reuters pentru o scădere la 54,5.

În ciuda costurilor ridicate ale vieții în regiune, cererea pentru servicii s-a îmbunătățit, deoarece consumatorii au continuat să cheltuiască. Indicele noilor afaceri a urcat la un maxim al anului, de la 54,2 la 55,8.

Dar a fost o poveste diferită pentru producătorii din bloc, care au văzut cum cererea a scăzut mai repede. Indicele PMI principal al sectorului a scăzut la 45,5 de la 47,3, cel mai scăzut nivel de când pandemia de coronavirus și-a consolidat stăpânirea asupra lumii în urmă cu trei ani.

Un indice care măsoară producția, care alimentează PMI compozit și care a petrecut două luni în teritoriu pozitiv, a scăzut la 48,5 de la 50,4.

Cu toate acestea, îmbunătățirile suplimentare ale lanțurilor de aprovizionare au însemnat o scădere a costului materiilor prime în cel mai alert ritm din ultimii aproape trei ani, astfel încât fabricile și-au majorat doar marginal taxele. Indicele prețurilor de producție a scăzut la 51,8 de la 53,4, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020.

Acest lucru va fi probabil binevenit de către factorii de decizie politică de la Banca Centrală Europeană, care s-au luptat să aducă inflația aproape de ținta lor de 2%.

Se așteaptă ca BCE să majoreze ratele pentru a șaptea ședință consecutivă pe 4 mai, factorii de decizie politică convergând asupra unei creșteri de 25 de puncte de bază, chiar dacă o mișcare mai mare nu este încă exclusă, au declarat pentru Reuters surse cu cunoștințe directe despre discuții.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!