Regiunea nordică are nevoie de 75% mai multă energie pentru a fi neutră în materie de carbon

,
Autor:    -  
wind turbine, wind power, wind energy
Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Țările nordice ar trebui să genereze încă 290 de terawați-oră (TWh) de energie electrică, o creștere de 75% față de nivelurile actuale, pentru a satisface cererea suplimentară de energie în cazul în care devin neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, arată un studiu citat de Euractiv.com.

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia intenționează să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 cel târziu, ceea ce ar însemna înlocuirea combustibililor fosili utilizați în case, transport și industrie cu alternative fără carbon, majoritatea bazate pe energie electrică.

Pentru a face față creșterii cererii de energie electrică, regiunea ar trebui să își mențină capacitățile existente de producere a energiei hidro și nucleare și să instaleze alți 83 de gigawați (GW) de surse regenerabile de energie, se arată în studiu.

Studiul, comandat de compania finlandeză Fortum, a declarat că se așteptă ca 70% din noile capacități să provină de la fermele eoliene terestre, 20% din eoliene offshore și 10% din energia solară.

„Studiul vede reduceri ale emisiilor care se întâmplă atât direct prin electrificare, cât și indirect prin producerea de e-combustibili derivați de hidrogen produși electric”, a spus Fortum.

Finlanda își propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2035, Islanda până în 2040, Suedia până în 2045 și Norvegia și Danemarca până în 2050.

Cea mai mare provocare ar fi „decarbonizarea” sectoarelor precum transporturile grele, inclusiv transportul maritim și aviația, precum și alte industrii cum ar fi cea metalurgică și cea chimică, a declarat Sigurd Naess-Schmidt, unul dintre autorii studiului, într-un webinar.

Acest lucru ar necesita implementarea de noi tehnologii, cum ar fi captarea și stocarea carbonului, producerea de combustibili fără emisii, cum ar fi hidrogenul curat, precum și utilizarea sporită a biocombustibililor. Toate acestea ar necesita un preț ferm pentru cotele de emisii din UE, susținute în mod ideal de un nivel de preț, pentru a încuraja trecerea la combustibilii nefosili, se arată în studiu.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!