Închide

Reparațiile la mașini mai vechi de 15 ani ar putea fi interzise în UE

Avatar
automobile, old, car wallpapers

Fotografie de Momentmal pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Una dintre măsurile din „Fit to 55”, planul UE pentru tranziția verde, ar putea trimite direct la casat mașinile mai vechi de 15 ani.

UE a stabilit mai multe ținte ambițioase pentru reducerea poluării, iar una dintre ele se referă la îndepărtarea „mașinilor reziduale”, potrivit B1TV, care citează Promotor.

Reparațiile la mașini mai vechi de 15 ani ar putea fi interzise

Una dintre măsurile propuse prin pachetul „Fit for 55” vizează renunțarea treptată la mașinile cu motoare cu ardere internă, considerate unele dintre principalele surse de poluare a aerului. Acestea sunt responsabile pentru 15% din cantitatea totală de norxe, conform datelor din „Fit for 55”.

Mașinile cu motoare termice și o vechime mai mare de 15 ani vor fi denumite „vehicule reziduale”, potrivit Stiripesurse.ro.

Dacă un astfel de vehicul rezidual va suferi o defecțiune majoră, nu va mai primi drept de reparație. Altfel spus, va fi trimis direct la casat. Este vorba despre avarii la:

  • Motor
  • Transmisie
  • Sistemul de frânare
  • Sistemul de direcție

Încă se lucrează la legislație

Statele UE lucrează la o nouă legislație care să ducă la reducerea emisiilor poluante cu cel puțin 55% până în 2030, respectiv la neutralitate climatică până în 2050.

Propunerile din pachetul „Fit for 55” au fost discutate la nivel tehnic în grupurile de lucru din Consiliul UE, iar apoi au intrat în dezbaterea ambasadorilor statelor UE, pentru a pregăti terenul pentru acorduri între cele 27 de state UE.

scroll to top