Închide

Republica Moldova a achiziționat, în premieră, gaze naturale din surse alternative

Avatar
valve, industry, pipeline

Fotografie de ds_30 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative. Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, promit autoritățile. Guvernul Republicii Moldova precizează că luni a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova, relatează RFI. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.

Vicepremierul Andrei Spînu, merge, miercuri, din nou la Sankt Petersburg, pentru a discuta despre livrarea gazelor naturale. Oficialul moldovean se va întâlni cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller. Cei doi urmează să abordeze și subiectul legat de datoria istorică, acumulată din 1994 și până în prezent, dintre Moldovagaz și Gazprom.

Vicepremierul moldovean Nicu Popescu a declarat într-un interviu la RFI că ”pentru a depăși criza energetică, R. Moldova poartă discuții atât în Vest, cât și în Est. Negocierile cu Rusia sunt dificile. Discutăm cu oficiali de rang înalt ai Guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei și Azerbaidjanului, dar și cu alți parteneri în regiune în vederea identificării unor soluții pentru problematica energetică. În calitate de stat asociat cu Uniunea Europeană, beneficiem de o susținere nu doar politică ci și practică din partea UE și a statelor membre”.

scroll to top