Închide

Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancțiunilor internaționale

Avatar
a close up of a piece of paper with stamps on it

Fotografie de Global Residence Index pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Un proiect de lege în Republica Moldova propune retragerea cetăţeniei persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale. Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii Publice (ASP) în vederea iniţierii procedurii de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, informează IPN.MD, potrivit B1.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, a explicat faptul că noile prevederi vin să clarifice atribuțiile instituțiilor și modul în care se procedează.

„SIS, în temeiul acestui articol, este obligat să sesizeze ASP-ul cu privire la măsurile care trebuie întreprinse în sensul inițierii procedurii de retragere a cetățeniei”,

afirmă deputatul.

Autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Servicii Publice în lista autorităților în adresa căror Serviciul de Informații și Securitate va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale.

O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru Serviciul de Informații și Securitate, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

„În subsidiar, pe parcursul perioadei în care s-a pus în aplicare legea menționată, s-a constatat că este necesar de lărgit componența Consiliului interinstituțional de supervizare, prin includerea în cadrul acestuia a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei – după exemplul României – dar și de concretizat și atribuțiile Consiliului interinstituțional de supervizare specificate la art.11, alin. (5) din Legea nr.25/2016 în partea ce vizează alinierea la deciziile unilaterale ale altor state prin care se stabilesc măsuri restrictive internaționale privind blocarea fondurilor sau a resurselor economice sau aplicarea unor restricții la import, export, tranzit, servicii, de transport sau comunicații pentru anumiți subiecți ai restricțiilor sau pentru anumite categorii de bunuri, cu excepția cazurilor particulare”,

a mai spus Vasile Grădinaru.

scroll to top