Închide

Restaurantele din Kosovo, obligate prin lege să le ofere gratuit clienților apă de la robinet

Avatar
water, glass, faucet

Fotografie de com77380 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Toate cafenelele, barurile și restaurantele din Kosovo sunt obligate să le ofere clienților apă potabilă gratuită, în urma adoptării unei decizii guvernamentale în acest sens, potrivit publicației Euractiv.com.

Noile măsuri au fost prezentate de ministrul Sănătății din guvernul de la Pristina, Rifat Latifi, care a clarificat, cu aceeași ocazie, standardele pentru calitatea apei de la robinet, în așa fel încât aceasta să fie considerată potabilă.

”În vederea stabilirii standardelor normative pentru calitatea apei destinate consumului uman, propun aprobarea hotărârii potrivit căreia, în situațiile în care facilitățile de alimentație publică sunt conectate la sistemele de alimentare publică cu apă, proprietarul afacerii nu îi poate împiedica pe clienți să fie deserviți cu apă potabilă, de la robinet”, a spus Latifi.

În Europa, există puține state în care unitățile de alimentație publică oferă apă de la robinet gratuit, la cerere, clienților lor. Mai mult, în Marea Britanie, aceasta este o cerință legală obligatorie în cazul în care unitatea respectivă servește băuturi alcoolice.

În țara vecină, Albania, apa de la robinet nu este recomandată pentru consumul uman, nici măcar fiartă. Situația este cauzată atât de infrastructura precară a alimentării cu apă, cât și de starea deplorabilă a rețelelor existente, formate din conducte vechi și prost întreținute.

Nici în Kosovo, nici în Albania, apa curentă nu este disponibilă non-stop. În unele dintre municipalitățile din Kosovo, furnizarea apei curente este realizată după program sau este întreruptă fără preaviz, inclusiv în capitala Pristina.

În Albania, majoritatea cetățenilor beneficiază de apă curentă doar de trei ori pe zi, timp de câteva ore, în unele cazuri chiar mai puțin. Apa vine de obicei în jurul orelor 6-7 dimineața, după ora prânzului și, în cele din urmă, după-masa între orele 18 și 20. Mulți albanezi folosesc rezervoare de stocare a apei amplasate pe acoperișurile caselor și blocurilor de apartamente, în ciuda unei legi – care a fost adoptată în urma cutremurului devastator din 2019 – care impune îndepărtarea acestora.

Politicienii din ambele țări au promis în campaniile electorale, în mod repetat, furnizarea de apă potabilă, non-stop și la standarde de potabilitate, dar problemele rămân valabile chiar și în prezent.

scroll to top