Închide

Retailerii olandezi, furioși din cauza noului lockdown. Cât timp sunt în vigoare măsurile?

Avatar
amsterdam, canal, city

Fotografie de MabelAmber pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Carantina generală instituită în Olanda are parte de foarte puțină înțelegere din partea retailerilor. Organizația INretail este derutată și pledează pentru mai multe „măsuri inteligente”. Ce va decide Belgia miercuri?, se înteabă Retail Detail.

Noua carantină a fost anunțată de prim-ministrul Mark Rutte sâmbătă seara. Pentru a încetini avansul Omicron, o variantă extrem de contagioasă a coronavirusului, guvernul decis să instituie din nou un lockdown. Drept urmare, toate magazinele și restaurantele neesențiale au trebuit să rămână închise de ieri, cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie. Doar așa-numitele magazine esențiale, cum ar fi supermarketurile, magazinele de animale de companie, magazinele de optică și farmaciile, pot rămâne deschise.

INretail a reacționat neîncrezător la măsurile stricte ale cabinetului.

„Este rușinos când sunt anunțate măsuri inutile care dau din nou antreprenorilor o lovitură gigantică”, au declarat reprezentanții INretail, potrivit Trouw. Asociația comerțului cu amănuntul ar fi preferat o „abordare mai inteligentă” a crizei, referindu-se la țări precum Danemarca și Norvegia. „Ei iau măsuri treptate și vaccinează zi și noapte”. INretail se teme că olandezii vor începe acum să cumpere în masă din Belgia și Germania.

Că această teamă nu este complet nefondată a fost demonstrat ieri la Anvers. Era foarte aglomerat pe Meir și printre cumpărătorii de Crăciun erau remarcabil de mulți olandezi. Turnhout și Maasmechelen au fost, de asemenea, mult mai aglomerate decât de obicei.

Desigur, acum se pune întrebarea ce se va întâmpla în Belgia, deoarece varianta Omicron ia amploare și acolo. Se îndreaptă țara către o nouăcarantină, urmând exemplul Olandei? Miercuri, un nou Comitet Consultativ este pe ordinea de zi. Potrivit ministrului sănătății, Christie Morreale, un lockdown nu este în prezent pe masă. “Suntem mai bine echipați decât Olanda. Cu toate acestea, putem vedea ce urmează: varianta Omnicron este mult mai contagioasă”, spune ea în ziarul Het Nieuwsblad.

„Ceea ce fac oamenii în Olanda, fac foarte mult din precauție”, spune virologul Steven Van Gucht. „Și are un cost ridicat. Apropo, Omicron va fi acolo și pe 14 ianuarie, când Olanda vrea să renunțe la izolare. Pledez pentru măsuri pe care le putem menține mult timp”. Toată lumea este de acord cu un singur lucru: nu va exista nicio relaxare a măsurilor actuale.

scroll to top