Închide

Reuters: Tesla renunță la planul de a construi o mașină electrică ieftină. Care ar fi motivul?

Avatar
Matte dark gray Tesla Model Y

Fotografie de Eyosias G pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Tesla a anulat mașina ieftină promisă de mult timp, pe care investitorii se bazau pentru a impulsiona creșterea sa ca producător auto de masă, potrivit a trei surse familiare cu acest subiect și a unor mesaje ale companiei consultate de Reuters.

Constructorul auto va continua să dezvolte robotaxi care se conduc singuri pe aceeași platformă de vehicule mici, au spus sursele.

Decizia reprezintă o renunțare la un obiectiv de lungă durată pe care șeful Tesla, Elon Musk, l-a caracterizat adesea ca fiind misiunea sa principală: mașini electrice accesibile pentru mase. Primul său “master plan” pentru companie, din 2006, prevedea fabricarea mai întâi a modelelor de lux, apoi folosirea profiturilor pentru a finanța o “mașină de familie cu costuri reduse”.

De atunci, Musk a promis în mod repetat un astfel de vehicul investitorilor și consumatorilor. Nu mai departe de luna ianuarie, Musk le-a spus investitorilor că Tesla plănuia să înceapă producția modelului accesibil la fabrica sa din Texas în a doua jumătate a anului 2025.

Cel mai ieftin model actual al Tesla, Model 3 sedan, se vinde la un preț de aproximativ 39.000 de dolari în Statele Unite. Vehiculul entry-level, acum dispărut, descris uneori ca Model 2, ar fi trebuit să înceapă de la aproximativ 25.000 de dolari.

Tesla nu a răspuns la solicitările de comentarii. După publicarea articolului, Musk a postat pe site-ul său de socializare X că “Reuters minte (din nou)”. El nu a identificat nicio inexactitate specifică.

Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu peste 6% în urma raportului Reuters, dar au recuperat o parte din pierderi după postarea lui Musk. Acțiunile au scăzut cu peste 3% în tranzacțiile de după-amiază.

Răsturnarea puternică de situație vine în contextul în care Tesla se confruntă cu o concurență acerbă la nivel global din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice, care inundă piața cu mașini cu prețuri de până la 10.000 de dolari. Planul pentru robotaxi fără șofer, care ar putea dura mai mult timp pentru a fi livrat, prezintă o provocare inginerească mai dificilă și un risc mai mare de reglementare.

Două surse au declarat că au aflat de decizia Tesla de a renunța la Model 2 în cadrul unei întâlniri la care au participat zeci de angajați, una dintre ele spunând că întâlnirea a avut loc la sfârșitul lunii februarie.

“Directiva lui Elon este de a merge până la capăt pe robotaxi”, a spus acea persoană.

Cea de-a treia sursă a confirmat anularea și a spus că noile planuri prevăd producerea de robotaxi, dar în volume mult mai mici decât cele prevăzute pentru Model 2.

scroll to top