Închide

Drama unor vietanamezi căzuți victime ale prieteniei sârbo-chineze, la 100 de km de Timișoara

Avatar
Vietnamezi La Zrenjanin 1

Sursa foto: AP Photo / Darko Vojinović.

Timp de citire: 4 minute

Tremură ca varga în barăci neîncălzite, flămânzi și fără chior de bani. Spun că pașapoartele le-au fost luate de către angajatorul chinez și că acum sunt lipsiți de orice alternativă, în mijlocul nesfârștiei câmpii din Serbia, fără vreun ajutor din partea autorităților locale. Este povestea unui grup de muncitorii vietnamezi care au venit să lucreze la construirea primei fabrici chinezești de anvelope din Europa, relatată de agenția Associated Press.

Aproximativ 500 de muncitori trăiesc în condiții mizerabile pe un câmp de lângă Zrenjanin, la nici 100 de kilometri de Timișoara, unde compania chineză Shandong Linglong Tire Co. construiește o fabrică uriașă de anvelope, rod al colaborării strânse la nivel politic dintre autoritățile de la Belgrad și Beijing.

Proiectul, pe care oficialii sârbi și chinezi îl prezintă drept o demonstrație a ”parteneriatului strategic” dintre cele două țări, s-a confruntat deja cu proteste din partea ecologiștilor, care au atras atenția asupra poluării care va crește mult în urma deschiderii producției de anvelope.

Acum, investiția chineză a atras atenția grupurilor pentru respectarea și apărarea drepturile omului din Serbia, care au avertizat că lucrătorii ar putea fi victime ale traficului de persoane sau chiar ale sclaviei.

”Asistăm la o încălcare clară a drepturilor omului, deoarece muncitorii vietnamezii lucrează în condiții groaznice. Pașapoartele și documentele de identitate le-au fost luate de angajatorii chinezi”, a declarat activistul sârb Mišo Živanov, de la organizația neguvernamentală Zrenjaninska Akcija (Acțiunea Zrenjanin), pentru Associated Press.

Mai mult, dincolo de condițiile mizerabile în care au fost constrânși să trăiască, vietnamezii nici măcar nu și-au primit salariile pentru munca depusă:

”Sunt aici din mai și au primit un singur salariu. Acum încearcă să se întoarcă în Vietnam, dar mai întâi trebuie să-și recupereze documentele”, mai spune activistul sârb.

Muncitorii dorm în paturi supraetajate fără saltele, în barăci fără încălzire sau apă caldă. Ei au spus reporterului de la Associated Press că nu au primit îngrijiri medicale nic chiar atunci când au dezvoltat simptome asemănătoare COVID-19, spunându-li-se de către manageri să rămână pur și simplu în camerele lor.

Nguyễn Văn Trị, unul dintre muncitori, a declarat că nimic din contractul de muncă pe care l-a semnat în Vietnam înainte de a porni spre Serbia nu a fost respectat:

”De când am ajuns aici, nimic nu este bine. Totul este altfel față de documentele pe care le-am semnat în Vietnam. Viața este rea, mâncare, medicamente, apă… totul este rău.”

Încălțați în niște sandale scâlciate și tremurând de frig, el a adăugat că aproximativ 100 dintre colegii săi care locuiesc în aceeași barăci au intrat în grevă pentru a protesta pentru situația lor și că unii dintre ei au fost concediați din această cauză.

Vietnamezi La Zrenjanin 2
Sursa foto: AP Photo / Darko Vojinović.

Compania chineză nu a dorit să facă vreun comentariu pe tema muncitorilor vietnamezi, dar, pentru presa sârbă, a negat că ar fi responsabilă pentru condițiile în care sunt ținuți lucrătorii, dând vina pentru situația acestora pe subcontractanți sârbi și pe agențiile de plasare a forței de muncă din Vietnam.

Chinezii au precizat că, în primul rând, compania nu a angajat niciun muncitor vietnamez pentru construcția fabricii din Serbia și a promis, totuși, că le va returna documentele de identitate, despre care susține că au fost luate pentru ștampilarea permiselor de muncă și de ședere pe teritoriul Serbiei.

Totodată, compania a negat că lucrătorii vietnamezi ar trăi în condiții proaste și a mai transmis că salariile lor lunare au fost plătite în funcție de numărul de ore lucrate.

”Ce vor? Să le facem hotel?” – varianta sârbă

Pentru administrația populistă de la Belgrad, relația sârbo-chineză este un subiect de maximă importanță. De partea cealaltă, Serbia reprezintă un capăt de pod fundamental al politicilor de expansiune și investiții ale Chinei în Europa. Așa stând lucrurile, companiile chineze beneficiază de un tratament preferențial din partea autorităților sârbe, în ciuda numeroaselor rapoarte ale ONG-urilor care susțin că acestea încalcă legile de mediu și reglementările privind condițiile de muncă aflate în vigoare în Serbia.

Băncile chineze au acordat Serbiei împrumuturi de miliarde de dolari pentru finanțarea companiilor chineze care construiesc autostrăzi, căi ferate și fabrici, angajându-și propriii muncitori în construcții.

Cazul de la Zrenjanin nu este primul în care grupurile pentru protecția drepturilor omului au evidențiat posibile încălcări ale drepturilor lucrătorilor, anterior existând indicii similare privitoare la drepturile unor mineri chinezi angajați într-o mină de cupru din estul Serbiei. Aceeași mină a fost subiectul unor proteste majore ale localnicilor, care s-au trezit strămutați, aproape peste noapte, din cauza lucrărilor de extindere a exploatării.

După zile de tăcere, oficialii sârbi au făcut declarații cu privire la condițiile ”inumane” de pe șantierul de la Zrenjanin, dar s-au grăbit să minimizeze responsabilitatea chinezilor pentru situația dificilă a muncitorilor.

Premierul sârb Ana Brnabić a spus:

”Nu exclud ca atacul împotriva fabricii Linglong să fie organizat de cei care se poziționează împotriva investițiilor chineze în Serbia”, referindu-se la criticile frecvente din partea Occidentului că proiectele chineze derulate în Serbia nu sunt transparente, sunt discutabile din punct de vedere al protecției mediului și sunt concepute de Beijing pentru a-și răspândi influența politică în Europa.

Șefa Executivului de la Belgrad a continuat:

”La început, a fost mediul. Acum au uitat de asta și li s-a năzărit pe muncitorii de acolo. Mai departe, va apărea tot timpul câte ceva…”, a spus ea.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat vineri că un inspector de muncă a fost trimis la șantierul Linglong. În ce privește rezultatul controlului, lucrurile par destul de clare, dacă ar fi să ne luăm după declarația președintelui:

“Dar ce le trebuie? Vor să punem în cap o investiție de 900 de milioane de dolari?” s-a întrebat Vučić retoric, în fața reporterilor.

scroll to top