Închide

Reuters: Acordul global pentru impozitarea cu 15% a marilor corporaţii, pe ultima sută de metri

Avatar
paper, business, finance

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

136 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD) au ajuns vineri la un acord pentru impunerea unui impozit minim de 15% marilor corporaţii, ceea ce va face mai dificil ca acestea să evite impozitarea, transmite agenția Reuters.

Potrivit OECD, patru state – Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka – nu participă la acest acord.

”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient”, a afirmat secretarul general al Organizației, Mathias Cormann.

Potrivit organizaţiei, statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.

”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri”, se arată într-un comunicat al OECD.

Până în această săptămână, mai erau trei țări europene care nu erau de acord cu conținutul acordului: Irlanda, Estonia și Ungaria.

Acordul a devenit posibil după ce au fost aduse unele modificări textului original, cum ar fi asigurarea să impozitul de 15% nu va fi mărit la o dată ulterioară şi că firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit.

Acest lucru a făcut ca Irlanda – care se opunea de multă vreme majorării cotelor impozitului pe profit – să fie de acord cu textul. La scurt timp, și Estonia a anunțat același lucru.

Ungaria, la rândul ei sceptică de mult timp faţă de acordul fiscal global, şi-a schimbat părerea după ce a primit asigurări că va exista o perioadă lungă de implementare.

Ţările trebuie acum să elaboreze câteva detalii importante, astfel încât noul acord să fie implementat în 2023.

Acordul este ”o realizare care are loc o dată la o generaţie pentru diplomaţia economică”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen, într-un comunicat.

Yellen a apreciat numeroasele naţiuni care ”au decis să pună capăt cursei de scădere a impozitelor companiilor” şi şi-a exprimat speranţa că Congresul va folosi procedura de reconciliere pentru a pune rapid în practică acordul în SUA.

scroll to top